Hlavní obsah

Třináctimetrové vlny, přívaly sněhu, vichr o rychlosti 144 km/h. Bouře Gloria pustoší Španělsko

Madrid

Bouře Gloria, kterou provází extrémně silný vítr, razantní pokles teplot a přívaly sněhu, má na svědomí už životy čtyř lidí a zranění desítek dalších, napsala agentura DPA. V oblasti Pyrenejí byly uzavřeny některé důležité komunikace kvůli sněhové bouři. V pobřežním regionu Valencie se potýkají s rekordními vlnami, které dosahují výšky 8,44 metru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bouře Gloria bičuje ŠpanělskoVideo: AP

 
Článek

Vysoké mořské vlny poničily pobřežní promenády a popadané stromy přerušily provoz na silnicích. Vysoké vlny vytvořily v některých místech obrovské množství mořské pěny, která například v obci Tossa de Mar zaplavila ulice. V Katalánsku zůstaly uzavřené přístavy, v Barceloně dosahovaly vlny výšky sedmi metrů.

U pobřeží Valencie naměřili v neděli večer rekordní výši mořských vln 8,44 metru. Tamní přístroje ale neměří nejvyšší vlnu, nýbrž zaznamenávají průměr za více minut. Nejvyšší vlna tak podle odhadu vládního úřadu pro přístavy měla dokonce asi 13,5 metru. Rekordní byly i vlny na Mallorce, kde v noci na pondělí naměřili vlnu 14,2 metru, nejvyšší od roku 2006.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Španělsko zasáhla bouře Gloria

Vlny zaplavily pobřežní promenády v turisticky oblíbených lokalitách a poničily bary a restaurace na pobřeží. „Nikdy jsem nic takového nezažila. Je to neuvěřitelné, tak vysoké vlny jsem ještě neviděla,“ řekla deníku El País žena v městečku Olivia u Valencie.

Zraněny byly asi čtyři desítky lidí, mnozí skončili v nemocnicích. V různých částech země, například v Katalánsku či v regionu Valencie zůstaly uzavřené školy, což se podle agentury DPA dotklo zhruba 200 tisíc studentů a žáků.

Na Filipínách natočili bouři v oblaku běsnícího vulkánu

Svět

Přívaly sněhu trápily oblast Pyrenejí, kde byla uzavřena kvůli sněhové bouři dálnice AP-7 na severovýchodě Španělska u hranic s Francií. Také francouzský region na druhé straně hranice se kvůli bouři potýkal s výpadky proudu a dopravními problémy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Španělsko zasypal sníhVideo: Reuters

Na podchlazení zemřel 54letý bezdomovec a 70letý muž. Oba byli z regionu Valencie. V Ávile zabila padající střešní taška 63letého muže. Na severu Španělska zahynul v neděli jeden muž, když se pokoušel nasadit sněhové řetězy. Smetla ho dodávka, která dostala na zasněžené a zledovatělé silnici smyk.

Podle meteorologů se bude východ Španělska a Baleárské ostrovy s bouří Gloria potýkat zřejmě až do čtvrtka, kdy by měla bouře slábnout. Nejvyšší rychlost větru během této bouře zaznamenali v úterý v katalánské obci Montseny, kde naměřili náraz o rychlosti 144,4 kilometru za hodinu.

Valící se oblaka písku změnila den v noc. Australany potrápil další rozmar počasí

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám