Hlavní obsah

Tři polská vojvodství jsou bez dodávek plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odběratelé plynu v desítkách polských měst a obcí ve Velkopolském, Malopolském a Mazovském vojvodství, kteří mají uzavřenou smlouvu na odběr plynu se společností Novatek Green Energy vlastněnou druhým největším ruským producentem plynu OAO Novatek, jsou od středečního odpoledne bez dodávek.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Plynové potrubí

Článek

Týká se to domácností, škol, školek, sociálních a zdravotnických zařízení, ubytoven, hotelů a výrobních podniků působících na jejich území, informovala ve čtvrtek televize TVN24.

Odpojení dodávek následovalo poté, co polská vláda v úterý uvalila sankce na padesát ruských oligarchů, vedoucích pracovníků a společností podnikajících v Polsku, včetně firmy Novatek.

„Plyn jsme měli od rána, ale kolem 16. hodiny přijeli technici z Novateku a zavřeli ho,“ řekl televizi TVN Przemyslaw Ren, starosta obce Miešcisko ve Velkopolsku. „Učinili tak bez jakéhokoli varování, stejně jako v sousedních obcích Leba, Mrozy, Kaluszyn, Celglów, Lubien Kujaski, Zuromin, Zagorow a dalších,“ dodal.

Rusko těží z drahých energií, příjmy za plyn a ropu zdvojnásobilo

Válka na Ukrajině

„Stalo se tak proto, že před několika lety někdo rozhodl, že jejich dodavatelem plynu bude ruská společnost, která má v rukou i infrastrukturu. O sankcích uvalených na společnost Novatek jsme nemohli předem informovat místní samosprávy, protože se jednalo o tajné rozhodnutí,“ reagoval ve čtvrtek náměstek ministra vnitra Maciej Wasik.

Dodal, že vláda pracuje na tom, aby dodávky plynu byly co nejdříve obnoveny. „Vládu zaskočily výsledky vlastního rozhodnutí. Udělala si z těchto lidí pokusné králíky, aby na nich vyzkoušela, jak se jim bude dařit bez plynu,“ komentoval list Gazeta Wyborcza.

Reklama

Výběr článků

Načítám