Hlavní obsah

Tři čtvrtiny infikovaných Slováků mohou mít britskou mutaci

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko zjistilo nakažlivější mutaci koronaviru u 74 procent zkoumaných vzorků. V pátek to uvedl slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí. Vyplynulo to z analýzy 1962 vzorků, kterou udělal úřad veřejného zdravotnictví.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Teď víme, proč zákaz vycházení a ta opatření, která děláme, nemají až takový efekt,“ řekl ministr. Podle Krajčího je na tom z tohoto pohledu nejhůř Trnavský kraj, kde vykázaly britskou mutaci téměř všechny analyzované vzorky.

Uvádí se, že britská mutace je zhruba o 40 procent nakažlivější, není ale nebezpečnější.

V příštím týdnu by se měly na Slovensku otevřít mateřské školy, první stupeň základních škol a poslední ročníky středních škol. S ohledem na rozšířený výskyt britské mutace koronaviru mění kabinet premiéra Igora Matoviče očkovací strategii a prioritně budou očkováni učitelé.

Slovenská vláda zároveň prodloužila nouzový stav o dalších 40 dnů.

Na Slovensku překročil počet obětí 5000, když zaznamenali 2630 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a země hlásí 74 úmrtí. V nemocnicích je 3376 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 268 na JIP a 293 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 259 533 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 5050 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám