Hlavní obsah

Tlouštík rozdělil na výhrách 57 miliard korun

Celé Španělsko v neděli s napětím sledovalo slosování loterie El Gordo (Tlouštík), která patří k největším a nejstarším na světě. Na výhrách bylo letos rozděleno 2,24 miliardy eur (přes 57 miliard korun), o něco méně než v loňském roce, kdy souhrnná výhra činila rekordních 2,4 miliardy eur (přes 62 miliard korun).

Foto: Profimedia.cz

Jedni ze šťastných výherců hlavní ceny.

Článek

Hlavní výhra populární loterie ovšem činí "jen" 400 000 eur, tedy zhruba 10,3 milionu korun. Letos si ji odnesli všichni s losem číslo 26590. Za každé euro investované do části tohoto losu si odnesli 20 000krát vyšší sumu. V jiných loteriích lze v jackpotu vyhrát větší peníze, El Gordo však zajišťuje alespoň minimální výhry pro tisíce sázejících.

Podle agentury AP je tato španělská loterie největší na světě z hlediska výše celkové výhry. Každý los v ceně 20 eur se dělí na deset kuponů, takže lidé si obvykle kupují jen kupony, ne celé losy. Rodiny či kolegové v práci se při jejich nákupu často sdružují do týmů.

Slosování pak společně sledují u televizí, rádií či mobilních telefonů. Dnešní slosování tradičně proběhlo v budově madridské opery a šťastná výherní čísla oznamovaly děti z madridské školy San Ildefonso.

Loterie byla založena v roce 1762, původně jako charitativní podnik. Dnes putuje její výtěžek do španělské státní pokladny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám