Hlavní obsah

Tisíce studentů v Itálii demonstrovaly kvůli dvěma úmrtím při školní praxi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím/Turín

Tisíce studentů v pátek demonstrovaly ve čtyřech desítkách italských měst za větší bezpečnost práce při školních praxích. Jen za poslední měsíc totiž při nich v Itálii zemřeli dva studenti. V některých městech se demonstrace zvrhly v násilnosti, v Turíně při nich bylo zraněno sedm policistů. Informovala o tom italská televize Rai.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Do ulic italských měst vyšly tisíce nespokojených italských studentů.

Článek

Studentské demonstrace se v pátek konaly mimo jiné v Miláně, Neapoli, Římě, Boloni či Bari. Mnohde nesli manifestující studenti transparenty s nápisem „Ve školách se nemůže umírat“. V Turíně se protestu účastnilo na 3000 studentů, část z nich se střetla s policií, která zasáhla poté, co se studenti snažili násilím vniknout do sídla turínského průmyslového svazu.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Kromě lepších bezpečnostních opatření během školních praxí požadovali italští studenti zlepšení systému vzdělávání jako takového, a také rezignaci ministra školství Patrizia Bianchiho.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Italští studenti protestují za bezpečnější podmínky během školních praxí poté, co při nich nedávno dva studenti zemřeli.

Studenti na manifestaci rovněž volali po demisi ministra školství Patrizia Bianchiho a ministryně vnitra Luciany Lamorgeseové. Ta by měla odstoupit kvůli podle nich nepřiměřenému zásahu policie při studentské demonstraci z minulého měsíce.

Italský ústavní soud zamítl referendum o eutanazii

Zahraniční

Dnešní demonstrace byly už třetími letošními protesty studentů za větší bezpečnost práce. První se konaly 28. ledna a druhé 4. února. Důvodem byla dvě úmrtí.

V lednu zemřel osmnáctiletý Lorenzo Parelli, na něhož při odborné praxi spadla v provincii Udine ocelová tyč. Tento týden zemřel šestnáctiletý student Giuseppe Lenoci při školní praxi v Anconě poté, co ho porazila dodávka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám