Hlavní obsah

Tisíce lidí v Srbsku opět demonstrovaly proti prezidentovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce lidí již pošesté za posledních šest týdnů vyrazily do ulic Bělehradu, aby protestovaly proti prezidentovi Aleksandaru Vučičovi a jeho Srbské pokrokové straně (SNS). Demonstranti požadovali, aby vláda umožnila médiím svobodou práci a přestala s útoky na opozici. Protest se odehrál necelý týden před návštěvou ruského prezidenta Vladimira Putina, s nímž udržuje Vučič blízké vztahy, informovala agentura Reuters.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Demonstrace v Bělehradě

Článek

Protestující Vučiče viní z toho, že chce uzavřít dohodu s Kosovem, která má Srbsku otevřít cestu do Evropské unie. Bělehrad dlouhodobě nesouhlasí s kosovskou nezávislostí a část Srbů má Vučičovi za zlé, že ve své snaze přivést zemi do EU hodlá s kosovskými představiteli jednat.

„Vučić dělá ústupky všem, (kosovskému prezidentu Hashimu) Thaçimu, (premiéru Ramushi) Hardinajovi...Tohle jsou ústupky k velezradě,” prohlásil podle Reuters na demonstraci politik zastupující kosovské Srby Rada Trajković.

Demonstranti dlouhodobě tvrdí, že Vučić je autokrat a jeho strana je zkorumpovaná, což prezident i vládní strany odmítají. Vučić se již dříve nechal slyšet, že demonstrantům neustoupí v otázce zvýšení svobody médií a reformy volebního systému, kterou rovněž požadují. Naznačil však, že by zvážil předčasné volby, kterými by otestoval popularitu své strany. Opozice však oznámila, že by je bojkotovala.

SNS má v srbském parlamentu 160 z 250 křesel. Další všeobecné volby se v Srbsku mají konat v roce 2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám