Hlavní obsah

Tisíce lidí demonstrovaly v Madridu proti býčím zápasům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce lidí v sobotu v Madridu demonstrovaly proti býčím zápasům. Pochod proti kontroverzní podívané, která je ve Španělsku národním kulturním dědictvím, upozorňoval zejména na její krutost.

Foto: Paul White, ČTK/AP

Demonstrace proti býčím zápasům

Článek

Podle aktivistů bojujících za práva zvířat patří krvavé zápasy mezi nejvíce nehorázné formy krutosti na zvířatech na planetě. Pochod byl naplánován na dobu, kdy se koná slavná týdenní slavnost ve čtvrti San Isidro s velkým počtem býčích zápasů v madridské aréně Las Ventas. Protest ukazuje, jak je společnost rozdělená mezi ty, kteří jsou proti zápasům a považují je za okázalou formu krutosti na zvířatech a těmi, kteří je brání jako součást tradiční kultury Španělska.

Demonstranti také požadovali změnu legislativy, podle které by se krutost na zvířatech stala součástí trestního zákoníku země.

Foto: Paul White, ČTK/AP

Demonstranti upozorňovali na krutost býčích zápasů

Mluvčí organizátorů protestu Laura Gonzalová vyzvala k okamžitému zastavení všech býčích zápasů. "Je načase, aby se celá společnost sjednotila a řekla dost," uvedla.

 Levicová starostka Madridu Manuela Carmenová nezakázala býčí zápasy v zemi, ale zrušila roční dotace na jejich propagaci.

Ve Španělsku již léta roste odpor proti slavnostem, při nichž umírají býci. Klesá i zájem domácího publika o býčí zápasy, které už v roce 1991 zakázaly Kanárské ostrovy, v roce 2010 pak Katalánsko. Španělský ústavní soud však loni zrušil rozhodnutí regionální vlády Katalánska zakázat pořádání býčích zápasů s tím, že tento zákaz porušuje vnitrostátní právní předpisy chránící tuto kontroverzní podívanou.

Anketa

Byl/a byste pro zákaz býčích zápasů?
Ano
75,8 %
Ne
24,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 559 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám