Hlavní obsah

Tikající bomby na silnicích. Slováci si vozí benzín z Polska rovnou v sudech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krakov

Poté, co Polsko 1. února dočasně snížilo DPH na pohonné hmoty z 23 procent na osm, zachvátila mnoho slovenských řidičů zejména z polského pohraničí nákupní horečka. Benzínem a naftou, které vycházejí v přepočtu o pět až osm českých korun levněji, si plní nejen nádrže a kanystry, ale i velké plastové nádoby, které jsou pro přepravu paliv nevhodné.

Foto: Profimedia.cz

U polských pump tankují levnější paliva i němečtí řidiči.

Článek

„To, co dělají někteří nezodpovědní slovenští řidiči, je nejen nezákonné, protože kromě plné nádrže mají právo si v kanystrech navíc převážet maximálně 60 litrů benzínu či nafty, ale hlavně mimořádně nebezpečné,“ varovala Anna Grzesiaková z krakovské Inspekce silniční dopravy.

Češi vzali polské pumpy útokem. Benzin mají za 28 korun

Ekonomika

„Plná tisícilitrová plastová nádrž, určená původně na vodu, může při přepravě na přívěsném vozíku nebo v interiéru mikrobusu vybuchnout a způsobit nejen nepředstavitelné materiální škody, ale také ohrozit životy lidí. Pokud by došlo k dopravní nehodě, došlo by k explozi s nedozírnými tragickými následky,“ vysvětluje inspektorka, v čem je hlavní riziko takového transportu pohonných hmot.

Pracovníci polské inspekce proto začali na hraničních přechodech slovenské řidiče kontrolovat a varovat je, aby se nedopouštěli této nebezpečné činnosti.

Zájem Slováků o polské pohonné hmoty je tak velký, že na příhraničních benzínových pumpách v Zakopaném, Nowem Targu, Černém Dunajci a v Jablonce už několikrát palivo na benzinkách došlo a museli je na několik hodin zavřít.

Za levnými palivy do Polska však jezdí nejen Slováci, ale také mnoho Němců a Čechů. Fronty se proto tvoří i u pump na západě Polska.

Polsko bojuje s inflací po svém, zadotuje levnější benzin a naftu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám