Hlavní obsah

Terorista z Bataclanu chtěl nejdřív k policii a do armády

Paříž

Foued Mohamed-Aggad, jeden ze tří útočníků, který 13. listopadu v rámci koordinovaných teroristických útoků vraždil v pařížském hudebním klubu Bataclan, usiloval o práci u policie i u armády. Ani jedna z ozbrojených složek však o jeho služby nestála. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Dům, kde Foued Mohamed-Aggad bydlel až do té doby, než na konci předloňského roku odletěl do Sýrie.

Článek

V armádním přijímači Mohamed-Aggad z města Wissembourg východně do Paříže neuspěl proto, že důstojníci po vyhodnocení fyzických a psychologických testů rozhodli, že není vhodné, aby nosil zbraň. K policii zase mladíka nevzali proto, že neudělal vstupní test.

„To bylo jedinkrát, kdy jsem ho viděl zklamaného. Stěžoval si, že je to kvůli jeho (marockému) původu,“ řekl Reuters soused, jenž se představil jen jako Youssef.

A právě frustrace mládeže muslimského vyznání žene vodu na mlýn verbířům Islámského státu. Na rozdíl od francouzských vojáků a policistů se mladý Foued Mohamed-Aggad džihádistům hodil; zneužili ho pro spáchání masakru, který dokonal sebevražedným atentátem přímo na parketu.

Trýznivá SMS od snachy 

Výbuch jeho tělo roztrhal na kousky a vyšetřovatelé proto zjistili, o koho jde, až tento týden poté, co Fouedova manželka ze Sýrie poslala tchýni textovou zprávu. V ní chladně sdělila, že její syn „13. listopadu padl spolu s bratry ve svaté válce“.

Vyděšená žena se obávala toho nejhoršího, a tak šla za právníkem, jenž se následně obrátil na policii. Provedené testy DNA ukázaly, že se matka nejhoršího bála oprávněně.

„Pořád nemůžu uvěřit, že to byl on. Byl to chytrý a slušný kluk, který věděl, co je to úcta,“ podivuje se další ze sousedů, šestačtyřicetiletý Jazar Mesut.

K pařížským teroristickým útokům došlo 13. listopadu. Tři skupiny teroristů tehdy na šesti místech francouzské metropole povraždily 130 lidí a na 350 zranily. K útoku se přihlásil Islámský stát. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám