Hlavní obsah

Těhotná jehovistka odmítla transfúzi a zemřela

LICH

Devětadvacetiletá těhotná Němka, která byla převezena do nemocnice v hesenském Lichu se silným krvácením, zemřela kvůli své víře. Žena i její manžel se hlásili ke svědkům Jehovovým, kteří z náboženských důvodů odmítají přijímat krevní transfúze.

Foto: Profimedia.cz

Manžel nedovolil lékařům dát ženě transfúzi. Ilustrační foto.

Článek

Přestože žena upadla do bezvědomí, manžel nedovolil lékařům poskytnou jí krevní transfúzi. Žena u sebe měla dokument, v němž bylo uvedeno, že některé zdravotnické úkony, mezi něž patřila i transfúze, nelze učinit bez souhlasu jí, či jejího manžela. Na operačním sále tak zemřela nejen ona, ale i její nenarozené dítě. Zasahující lékaři se brání, že nemohli postupovat proti vůli pacientky.

Svědkové Jehovovi nesmějí žádným způsobem přijímat do těla krev jiných lidí ani vlastní krev, která byla uskladněna (Skutky 21:25)

Poté co byl informace zveřejněny, začalo se případem zabývat i Nejvyšší státní zastupitelství, které šetří, zda se ze strany lékařů či manžela zemřelé nejednalo o zabití. O případu informoval server RTL.

Svědkové Jehovovi

Svědkové Jehovovi (hovorově jehovisté, dříve Badatelé Bible) jsou celosvětová náboženská společnost, jejíž členové se označují za jediné skutečné křesťany.

Nepovažují se za církev. Křesťanské církve i nevěřící lidé je často označují za sektu. Počet jejích členů se odhaduje na šest milionů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám