Hlavní obsah

Taxikáři vrátili zbraně i přes problémy s psychikou, zabil tři ženy a sebe

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Tragédie v britském Peterlee, kde na Nový rok zabil taxikář Michael Atherton tři ženy a pak sebe, ukázala na selhání úřadů. Muži, který zastřelil svou dlouholetou životní partnerku, její sestru a neteř, než obrátil hlaveň brokovnice proti sobě, v roce 2008 zbraně zabavili kvůli sebevražedným myšlenkám. Pak mu je ale vrátili.

Střelec ve Velké Británii zabil tři ženy a pak sebe

 
Článek

Dvaačtyřicetiletý Atherton se vrátil těsně před novoroční půlnocí domů z místního pohostinství. Tou dobou přišla domů i jeho partnerka, o pět let starší Susan McGoldricková, která byla v jiné restauraci. Doma byly také její devatenáctiletá dcera Laura, 44letá sestra Susan Alison Turnubullová a 24letá neteř Tanya Turnbullová a podle listu Guardian i několik dalších příbuzných. [celá zpráva]

Po návratu taxikář náhle vzal brokovnici a začal po ženách střílet, partnerku, její sestru a neteř zabil, zkrvavená Laura zasažená do ruky a ramene dokázala utéci oknem stejně jako další lidé v domě. Podle některých výpovědí v domě zřejmě vypukla hádka mezi partery.

Muži zabavili šest zbraní, pak mu je vrátili

Vyšetřování ukázalo, že muž měl průkaz na šest zbraní. V roce 2008 mu přitom byly zbraně zabaveny kvůli jeho špatnému psychickému stavu. Vyhrožoval, že se zastřelí. Policie proto znovu posuzovala, zda může mít zbrojní pas. Nakonec dospěla k závěru, že není žádné nebezpečí ze sebepoškozování, a zbraně mu vrátila.

Atherton přitom doma neměl jen jednu zbraň, nýbrž tři brokovnice a tři lovecké jednoranné pušky.

Atherton v roce 2008 trpěl psychickými potížemi, protože byl po operaci srdce. Podle jednoho z přátel měl také spory se svou partnerkou, na čas se rozešli, než se zase dali dohromady.

Případ už otevřel diskusi o zákonu povolujícím držení zbraní v Británii. Ten je považován za jeden z nejpřísnějších, podle některých kritiků je ale zmatený. Zejména je kritizováno to, že obnovení žádostí je většinou schváleno, i způsob, jak se k policii dostávají informace o změnách zdravotního stavu držitelů zbrojních průkazů, kteří mají za povinnost to udělat sami. Často ale nereferují o depresích.

Reklama

Výběr článků

Načítám