Hlavní obsah

TASS: Jednotné Rusko si zachová ústavní většinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruská vládní strana Jednotné Rusko si podle agentury TASS po volbách zachová dvoutřetinovou většinu v parlamentu, která je nezbytná pro změny ústavy.

Foto: Igor Volkov, ČTK/AP

Činy jsou důležitější než slova, hlásá v Chabarovsku na ruském dálném východě volební billboard Michaila Degťarijova, člena nacionalistické Liberálně-demokratické strany, kterou vede Vladimir Žirinovskij.

Článek

Po sečtení 99,84 procenta hlasů dostalo Jednotné Rusko 49,83 hlasu, komunisté mají 18,94 procenta a Žirinovského nacionalistická LDPR s necelých osm procent. Spravedlivé Rusko má průběžně 7,43 procenta. Zdá se, že do Státní dumy pronikne i strana Noví lidé. Její průběžný výsledek je zatím 5,3 procenta. Posledně tři jmenované strany se pole agentury AFP dají považovat za spojence Kremlu.

Jednotné Rusko ztratilo podle agentury Reuters oproti minulým volbám podporu zhruba desetiny svých voličů.

Putinovo Jednotné Rusko jasně vede ve volbách do Státní dumy

Evropa

Většinu v 450členné státní dumě si zachová proto, že volební systém je v Rusku kombinovaný. O polovině z 450 křesel se rozhoduje poměrným způsobem, ale zbylí poslanci jsou voleni v jednomandátových obvodech, kde podle TASS může Jednotné Rusko počítat se 195 místy.

V Rusku se během voleb nepokrytě podvádí

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám