Hlavní obsah

Tam se nepodíváte! Saúdové nenechali Turky zkontrolovat studnu. Po kritice otočili

Istanbul
Aktualizováno

Představitelé Saúdské Arábie odmítli nechat turecké policisty prohlédnout studnu v objektu konzulátu v Istanbulu, kde měl být zabit novinář Džamál Chášukdží. Informovala o tom ve středu turecká agentura Anadolu. Když vyšla informace najevo, Saúdové otočili a oznámili, že studnu Turkům ukážou.

Foto: Hasan Jamali, ČTK/AP

Zmizelý saúdský novinář Džamál Chášukdží na archivním snímku.

Článek

Chášukdží byl naposledy spatřen, když 2. října na konzulát vešel. Rijád už přiznal, že byl zabit.

O tom, kde je tělo, se zatím spekuluje. Dosud nikdo nepotvrdil zprávu stanice Sky News, podle níž se části těla našly na zahradě konzulátu. Turecká redakce CNN zase oznámila, že se novinářovy věci našly v autě, které patří konzulátu.

Turecká policie v minulých dnech dostala povolení prohlédnout konzulát a rezidenci konzula. S čím souvisí žádost o prohledání studny, zatím není jasné.

Chášukdží byl kritikem poměrů v Saúdské Arábii a od loňska žil v USA. Rijád jeho smrt přiznal až po více než dvou týdnech.

Brutální vražda

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tvrdí, že vražda novináře byla brutální a předem naplánovaná. Turecko podle jeho slov bude případ vyšetřovat všemi prostředky. Erdogan tvrdí, že nezpochybňuje upřímnost saúdského krále Salmána, ale nepřijímá vysvětlení království, že novinář přišel o život během potyčky.

„Nesmí se zapomínat na to, že saúdský konzulát má diplomatickou imunitu, ale že je také uvnitř našich hranic. Určitě budeme vyšetřovat. Všichni, kdo sehráli nějakou roli, musejí být potrestáni,” řekl turecký prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám