Hlavní obsah

Tajnou poradu polských ministrů v autě střežili bodyguardi

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaroslaw Kaczyňski (69), nejvlivnější muž polské politické scény a lídr vládní strany Právo a spravedlnost (PiS), absolvoval ve středu na jednom z varšavských parkovišť zřejmě tajnou poradu. Informovala o tom televizní stanice Polsat, jejímž reportérům se podařilo schůzku částečně natočit.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Nejvlivnější polský politik Jaroslaw Kaczynski se zúčastnil tajné porady

Článek

Nejdříve z velké černé limuzíny vystoupil řidič, vzápětí do ní nastoupil Kaczyňski a hned po něm premiér Mateusz Morawiecki (50) a ministr obrany Mariusz Blaszczak (49).

Asi po čtvrthodině z vozidla obklopeného šesti bodyguardy trojice politiků postupně odešla a každý ve svém autě vyrazil jiným směrem.

Protože polskou realitou se kromě oficiálního odposlouchávání staly také odposlechy „soukromé“ a natolik rozšířené, že v podstatě každý odposlouchává každého, „PiS už nikomu nevěří a jeho čelní politici se ve středu pro jistotu setkali v autě, které mají pravděpodobně důkladně prověřené“, napsal portál Natemat.pl.

Napíchnutých až 10 tisíc telefonů

V žádném případě nechtějí, aby pochodili tak jako politici Občanské platformy (PO), které v letech 2013 a 2014 ve varšavské restauraci Sova a přátelé tajně a dlouhodobě nahráli dva číšníci a záznamy zveřejnili v tisku, což následně tehdy opozičnímu PiS pomohlo k moci.

„Jestliže v roce 2015, tedy ještě za vlády PO polské tajné služby oficiálně odposlouchávaly telefony více než pěti tisícům lidí, tak v současnosti jich může být už deset tisíc,“ upozornil týdeník Newsweek-Polsko.

Zároveň oznámil, že tajné služby z dat telekomunikačních společností zpracovaly pro své potřeby kolem 1,2 miliónu údajů. Navíc začaly používat izraelskou techniku s názvem Pegasus, s níž je možné kontrolovat telefonické hovory už bez pomoci telekomunikačních operátorů. Znamená to, že do rozhovorů nebo počítačových komunikací lidí vstupují přímo.

„Třebaže podle statistik počet trestných činů v Polsku každý rok klesá, jde z údajů o obrovském nárůstu odposlouchávaných hrůza,“ zdůraznil týdeník.

Reklama

Výběr článků

Načítám