Hlavní obsah

Tajní agenti sledovali britské aktivistky tak důkladně, že s nimi měli děti

Novinky, fia
Londýn

Britskou policií hýbe skandál, jenž se týká dvou policistů, kteří v utajení sledovali vybrané politické aktivisty. Měli za úkol pod falešnou identitou infiltrovat a sabotovat činnost protestních skupin, přičemž tento úkol pojali natolik důsledně, že s aktivistkami navázali vztahy a měli s nimi děti. Když pro ně mise skončila, ze životů svých partnerek i dětí prostě zmizeli. O případu informoval deník Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Policisté v utajení narozdíl od svých uniformovaných kolegů plní poněkud širší okruh povinností

Článek

Podle britského listu dva tajní agenti při vykonávání svých úkolů zplodili děti s politickými aktivistkami. Ženy ani jejich děti se nikdy neměly dozvědět, kdo oba muži ve skutečnosti byli. Jeden z agentů Bob Lambert přiznal, že navázal s jednou ženou intimní vztah, aby tím přidal své falešné identitě nadšeného aktivisty na důvěryhodnosti.

Případ pravděpodobně přiživí spory ohledně dlouhodobých policejních operací za účelem infiltrování protestních skupin.

Vedení britské policie trvá na tom, že policisté mají přísný zákaz navazovat sexuální kontakty s aktivistkami, které sledují. Jednání agentů policie popsala jako “nechutně neprofesionální” a “morálně pochybené”. Objevili se však další agenti, kteří přiznávají, že k dokonalému zvládnutí svého úkolu při získávání důvěry sledovaných lidí často patřilo i sexuální sblížení.

Guardian informoval o případu osmi žen, které vypověděly, že v posledních devíti letech udržovaly dlouhodobý vztah s muži, z nichž se nakonec vyklubali tajní policisté. Podvedené ženy se nyní brání u soudu s tím, že utrpěly závažné emocionální trauma.

Lambert nebo Robinson?

Agent Lambert se coby Bob Robinson vmísil mezi aktivisty bojující za životní prostředí a práva zvířat už na začátku 80. let. Pravou identitu odhalil až vloni v říjnu, načež přiznal, že v době plnění úkolu chodil 18 měsíců s jednou z členek hnutí, aby ji i ostatní přesvědčil, že je skutečnou osobou. Nyní je jeho bývalá přítelkyně jednou z žen, které policii žalují.

Podle Guardianu ale Lambert poté navázal ještě další vztah, v rámci kterého zplodil syna. Matkou byla aktivistka, na kterou byl nasazen. Oba rodiče se krátce po narození dítěte rozešli a chlapec vyrůstal jen s matkou. Ta se později vdala a Lambert od té doby ztratil s ní i se synem, kteří jeho pravou identitu až dosud neznali, veškerý kontakt.

Zajímavé na případu je to, že Lambert byl po celou dobu své mise, která trvala až do roku 1988, ženatý.

Osud svého dítěte sledoval z policejních hlášení

Další případ se odehrál před několika lety. Tajný policista se milostně sblížil s politickou aktivistkou, kterou měl sledovat, a z jejich krátkého vztahu vzešlo dítě. Agent ukrýval před svou partnerkou svou skutečnou totožnost, aby neporušil přísná pravidla utajení a mohl dále pracovat na infiltraci do skupiny, na niž byl nasazen.

Žena byla sledována i poté, co se vztah rozpadl a agent byl z mise stažen. Jako policista ovšem pokračoval v kariéře u bezpečnostního sboru a měl přístup ke zprávám o sledovaných osobách. Mohl tak mít přehled o tom, jak jeho dítě vyrůstá.

Policista vypověděl, že pro něj byla frustrující skutečnost, že s dítětem, na které neustále myslel, nemohl mít žádný kontakt.

Sledování politických aktivistů a nasazování agentů v Británii praktikují už zhruba 40 let. Nyní se tyto tajné operace stávají terčem kritiky.

Jen za poslední rok řeší prokuratura 12 případů, kdy agenti v utajení během plnění služby překročili pravidla pro sledovací operace.

Reklama

Výběr článků

Načítám