Hlavní obsah

Tábor na Lesbu zapálili sami migranti, tvrdí řecká vláda

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Přeplněný uprchlický tábor Moria na řeckém ostrově Lesbos v noci na středu zničil požár. Podle řeckého ministra pro migraci Notise Mitarakise zavinili požár žadatelé o azyl, kteří se bouřili proti karanténě kvůli šíření covidu-19. Řecká vláda po středeční mimořádné schůzi vyhlásila na ostrově mimořádný stav, který bude platit čtyři měsíce.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Vyhořelý tábor Moria

Článek

Ministr pro migraci Notis Mitarakis na tiskové konferenci konstatoval, že za požár mohou sami migranti: „V noci na dnešek se v táboře rozhořelo několik ohňů. Požáry v Morii vypukly, když žadatelé o azyl protestovali proti karanténě.” Podle něj s ní byli migranti „nespokojení“.

Řecká agentura ANA s odkazem na nejmenované zdroje informovala, že uprchlíci zažehli ve stanech několik ohňů, o jejichž rozšíření se pak postaral vítr. ”Bylo to úmyslné, ty stany byly prázdné,” citovala agentura AFP místního představitele.

Podobně se vyjádřil podle televize CNN i premiér Kyriakos Mitsotaklis: „Uznávám obtížné podmínky, ale nic nemůže sloužit jako alibi pro násilnou reakci na zdravotní kontroly a pro bouře tohoto rozsahu.”

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Migranti procházejí troskami tábora Moria

Izolace byla v táboře zavedena poté, co se v něm nakazilo 35 lidí, napsala agentura AFP. Tábor Moria byl od 2. září uzavřen, protože se u jednoho z obyvatel prokázala nákaza koronavirem. Podle činitele místní policie se nyní kvůli požáru "všichni (uprchlíci) rozutekli a pozitivní případy se promíchaly s ostatními".

V přeplněném uprchlickém táboře Moria na ostrově Lesbos je koronavirus

Evropa

Výjimečný stav na Lesbu

Premiér Kyriakos Mitsotakis svolal hned ráno mimořádnou schůzi vlády, na níž se ministři dohodli, že mimořádný stav na Lesbu zůstane v platnosti čtyři měsíce. Na ostrov zamířili dva ministři a šéf národní organizace pro veřejné zdraví a dorazily tam policejní posily, aby pomohly zabránit uprchlíkům dostat se do města Mytilini, kam mnozí směřovali. Podle řeckých médií vytvořili policisté dva kordony. Jeden ve vzdálenosti asi 400 metrů od tábora. V této oblasti je nyní asi 4000 uprchlíků. Další blokáda je kolem tábora Kara Tepe, který se nachází blíž k Mytilini.

Požár zachvátil největší uprchlické zařízení v Řecku podle hasičů krátce po úterní půlnoci. Do rána tábor lehl z valné části popelem, podle fotografa Georga Mutafise byl „zcela zničen“.

Na řeckém ostrově Lesbos hoří uprchlický tábor Moria

Evropa

V táboře pro 2200 lidí jich žilo 13000 včetně 4000 nezletilých. Mezi nimi bylo 407 dětí bez rodičů, uvedla stanice CNN.

Reklama

Výběr článků

Načítám