Hlavní obsah

Syřani zadržení v Ženevě jsou podezřelí z výroby výbušnin

Ženeva
Aktualizováno

Dvojice Syřanů zadržených v pátek v Ženevě čelí podezření z výroby, ukrývání a převážení výbušnin a toxických plynů. V sobotu to podle agentury Reuters oznámil úřad švýcarského generálního prokurátora. Ten v prohlášení dodal, že trestní řízení bylo zahájeno podle zákona o zákazu teroristických a radikálních skupin, jako jsou Al-Káida či Islámský stát.

Foto: Profimedia.cz

Švýcarští policisté kontrolují auto před ženevským letištěm. V Ženevě byl tento týden vyhlášen vysoký stupeň ostražitosti kvůli možným teroristickým útokům

Článek

Hlavní ženevský prokurátor Olivier Jornot na večerní tiskové konferenci řekl, že v autě Syřanů byly nalezeny stopy výbušnin, ne však toxických plynů. O povaze výbušnin Jornot nesdělil žádné podrobnosti.

K identitě Syřanů řekl jen to, že oba do Ženevy krátce před dopadením přijeli a že nehovoří francouzsky. Uvedl také, že v souvislosti s nynějšími zvýšenými bezpečnostními opatřeními očekává, že v nadcházejících dnech policie učiní další zadržení.

V Ženevě byl tento týden vyhlášen vysoký stupeň ostražitosti, neboť švýcarské úřady dostaly ze zahraničí varování, že v oblasti Ženevy může působit buňka radikálního hnutí Islámský stát. V této souvislosti policie pátrala po několika podezřelých osobách. Zda mezi nimi jsou i oba dopadení Syřané, není prozatím jasné.

Z Jornotova prohlášení vyplývá, že zadržení Syřané k výše zmíněným podezřelým nepatřili. Prokurátor také řekl, že neexistuje žádný náznak toho, že hledaní jsou na švýcarském území.

List Le Temps informoval, že Švýcary údajně na hrozbu upozornily Spojené státy, které při vyšetřování vedle Ženevy odhalily džihádistické buňky také v Chicagu a Torontu.

Reklama

Výběr článků

Načítám