Hlavní obsah

Syřan zadržený v Maďarsku je obviněn z vraždy, uřízl na veřejnosti hlavu imámovi

Právo, Ivan Vilček, Budapešť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmadvacetiletý občan Sýrie Hassan F., který byl loni v prosinci zadržen na budapešťském letišti, byl v úterý obviněn z vraždy. Prokuratura žádá doživotní trest.

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržení Hassana F. protiteroristickou jednotkou TEKVideo: Policie Maďarsko

 
Článek

Hassan F. byl členem teroristické organizace Islámský stát od roku 2016 a byl velitelem menší jednotky na území Sýrie. „V syrském městě Homs na výstrahu uřízl hlavu imámovi. Obyvatelé města museli popravě přihlížet,“ uvedla maďarská prokuratura v odůvodnění obvinění.

Jednotka Hassana F. pak ve městě popravila dalších 25 lidí, včetně žen a dětí. „Minimálně jednu oběť popravil výstřelem z pistole osobně Hassan F.“ dodala prokuratura.

Výslech Syřana trval 29 hodin a vypovídalo deset svědků.

Hassan F. byl zadržen 30. prosince 2018 na budapešťském mezinárodním letišti Ference Liszta, protože se při pasové kontrole prokázal falešnými doklady. Na základě toho byl odsouzen k podmíněnému trestu vězení a na tři roky vypovězen ze země.

Během přípravy jeho vydání do Řecka, kde předtím obdržel status uprchlíka, se díky mezinárodní spolupráci bezpečnostních složek přišlo na jeho skutečnou identitu. Podle serveru hvg.hu se Hassan F. ve vazbě neúspěšně pokusil spáchat sebevraždu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám