Hlavní obsah

Švýcarský hotel obvinili z antisemitismu

Jeruzalém/Bern

Izrael požádal švýcarskou vládu, aby odsoudila hotel Paradies ve vsi Arosa kvůli antisemitským poznámkám personálu. V hotelu se objevily cedule vyzývající židovské hosty, aby se před vstupem do bazénu osprchovali a aby využívali ledničku pro košer potraviny jen v určitých hodinách. Informoval o tom list The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Oblast Arosy u Obersee

Článek

Hotel ve vsi Arosa, kam jezdí pravidelně židovští návštěvníci, vyvěsil dvě cedulky určené s výzvami pro ně. U bazénu stálo: „Pro naše židovské hosty, ženy, muže a děti, prosím osprchujte se předtím, než jdete plavat.“ S dovětkem, že pokud tak neučiní, bude pro ně bazén uzavřen.

Druhý vzkaz je instruoval, aby do ledničky chodili jen mezi desátou a jedenáctou dopoledne a mezi 16.30 a 17.30. „Doufám, že chápete, že náš tým nechce být obtěžován po celou dobu,“ stálo ve vzkazu.

Jedna z návštěvnic ale cedule vyfotila a zveřejnila na Facebooku. Případ se okamžitě dostal do izraelských novin a přišla pobouřená reakce izraelských představitelů. Tajemnice ministra zahraničí Cipi Hotovelyová označila poznámky za „antisemitský čin nejhoršího druhu“.

Izraelský velvyslanec ve Švýcarsku Jacob Keidar pak kontaktoval hotel, kde cedule odstranili. Omluvil se i za jednání manažerky Ruth Thomannové a zdůraznil, že nešlo o antisemitismus, ale o nevhodně volená slova. Ta dodala, že si jí údajně jiní hosté stěžovali, že se Židé před koupáním nesprchují a že lednice, kam si ukládají košer jídlo, je v místnosti pro personál.

Izraelské tajemnici to nestačilo a chtěla odsouzení ze strany švýcarské vlády. Mluvčí švýcarského ministerstva zahraničních věcí uvedl, že Švýcarsko dalo najevo velvyslanci, že „odsuzuje rasismus, antisemitismus a jakoukoli formu diskriminace“.

Centrum Simona Wiesenthala ale zašlo ještě dál a písemně požádalo Švýcarsko, aby zavřelo hotel a dalo pokutu jeho vedení. Požádalo taky, aby byl hotel stažen ze stránek Booking.com.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám