Hlavní obsah

Švýcarsko zařadilo ČR na seznam rizikových zemí, zavádí karanténu

– Bern • Aktualizováno

Švýcarsko zařadilo v pátek kvůli šíření koronaviru Českou republiku na seznam rizikových zemí. Rozhodlo, že od pondělí bude po příjezdu z ČR povinná desetidenní karanténa. Uvedly to v pátek švýcarské zdravotnické úřady.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Páteční informaci švýcarských zdravotnických úřadů ČTK potvrdila zástupkyně velvyslankyně ČR v Bernu Irena Valentová. Podle ní se povinná desetidenní karanténa nebude vztahovat na tranzit Švýcarskem do 24 hodin ani na přestupy na navazující lety na letištních terminálech.

Švýcarsko také na červený seznam zařadilo Španělsko, Paříž a Vídeň s okolím, což jsou všechno oblasti, kde stoupá počet nakažených. Už nyní jsou na seznamu Spojené státy, Indie a Brazílie.

Benevolentní přístup

Švýcarsko má podle agentury Reuters relativně benevolentní přístup, kdy na seznam rizikových oblastí nedává celé země, ale jen regiony, kde je více než 60 nakažených na sto tisíc obyvatel.

„Není dobrý nápad jezdit do vysoce rizikových oblastí,“ uvedl švýcarský ministr zdravotnictví Alain Berset k novým opatřením.

I ve Švýcarsku roste počet nových případů, v pátek oznámilo, že jich za 24 hodin přibylo 528, což je nejvíce od dubna.

Červené Česko i v Dánsku

Švýcarsko je další zemí, která změnila podmínky pro cesty do ČR. Před ní to v pátek udělalo Dánsko, kde omezení platí od páteční půlnoci, a zakázalo cesty všem turistům. Přijíždět tam mohou jen lidé cestující za prací, studiem, za rodinou a omezení se netýká také mezinárodní nákladní přepravy.

Dánové zařadili Česko mezi rizikové země

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám