Hlavní obsah

Švýcarsko se pro běžence stává tranzitem do vysněného Německa

Běženci stále častěji využívají k cestě do Německa trasu přes Švýcarsko, napsal v neděli server týdeníku Focus. Za první čtvrtletí letošního roku se pokusilo přes švýcarsko-německou hranici dostat třikrát více lidí, než tomu bylo ve stejném období loňského roku, potvrdilo německé ministerstvo vnitra.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Migranti nejčastěji využívají k cestě do Evropy trasu z Libye přes Středozemní moře do Itálie.

Článek

Spolková policie uvedla, že za leden a únor se pokusilo nezákonně dostat do Německa přes Švýcarsko 1350 lidí, vloni za stejné období jich bylo jen 402. Úřady přiznávají, že statistika vychází pouze z případů, které se oficiálně řešily. Lidí, kterým se podařilo hranice překročit, může být podstatně více.

Němečtí politici proto požadují zavedení přísných hraničních kontrol. „Hranici mezi Německem a Švýcarskem máme dobře hlídanou, ale je nutné kontroly zpřísnit, a především zlepšit kontrolu italsko-švýcarské hranice,“ řekl Thomas Strobl (CDU), ministr vnitra spolkové země Bádensko-Württemberska v rozhovoru pro Welt am Sonntag. Na otázku, zda se by se kontroly měly zavést ještě letos, odpověděl „samozřejmě“.

Momentálně je nejvytíženější cesta pro běžence z Libye přes Středozemní moře do Itálie. Během prvního čtvrtletí letošního roku stouply počty migrantů proti loňskému roku o 70 procent. Italská vláda počítá s tím, že letos se do země dostane 250 tisíc běženců z Afriky. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám