Hlavní obsah

Švýcarsko je připraveno vstoupit do schengenského prostoru

LUCEMBURK

Švýcarská ministryně spravedlnosti a vnitra Eveline Widmerová - Schlumpfová v pátek oznámila, že její země je připravena do Vánoc zrušit kontroly na hranicích se zeměmi schengenského prostoru. Uvedla to v Lucemburku při setkání se svými protějšky ze zemí Evropské unie. EU se má v listopadu rozhodnout, zda se bude moci Švýcarsko stát součástí schengenského prostoru.

Foto: Pascal Lauener , Reuters

Švýcarská ministryně Eveline Widmerová - Schlumpfová

Článek

Ministryně Widmerová - Schlumpfová v Lucemburku zdůraznila, že její vládě na vstupu do Schengenu záleží, zejména v době, kdy se Švýcarsko znovu stalo spolu s dalšími zeměmi terčem kritiky jako daňový ráj. Ministryně dočasně zastává i úřad ministra financí, v němž zastupuje Hanse - Rudolfa Merze. Vstup do schengenského prostoru schválila země v referendu v roce 2005.

Ministři vnitra zemí EU se mají v listopadu vyslovit k začlenění Švýcarska do schengenského systému bez hraničních kontrol, a to do Vánoc, pokud jde o pozemní hranice a do března příštího roku, kdy letecké společnosti budou přecházet na letní čas, pokud jde o letiště.

Schengenský systém odboural vnitřní hranice mezi členy a přenesl veškeré vstupní kontroly na vnější hranice společenství. Švýcarsko sice není členem EU, ale se zeměmi unie, které jej obklopují, těsně spolupracuje.

Schengenské dohody

- Schengenské dohody vytvářejí prostor bez vnitřních hranic, v němž mohou jeho obyvatelé cestovat bez hraničních kontrol. Dohody ale obsahují i tzv. ochrannou klauzuli, která umožňuje státům po konzultaci obnovit kontroly na omezenou dobu, pokud to vyžaduje veřejný zájem nebo veřejná bezpečnost.

- Kromě zrušení kontrol na vnitřních hranicích zahrnují schengenská opatření společné podmínky pro překračování vnějších hranic, na letištích a v přístavech, oddělené odbavování cestujících z/do členských a nečlenských zemí, přeshraniční sledování osob či zapojení do centrální databáze Schengenského informačního systému (SIS).

- Schengenské dohody nyní plně uplatňuje 23 zemí EU, Island a Norsko. Británie a Irsko se podílejí jen částečně, takže nadále provádějí kontroly na hranicích. Připojit se chce Švýcarsko. O vstupu do "schengenu" jedná také Lichtenštejnsko. Až projdou úspěšně sérií hodnocení, zapojí se též Bulharsko a Rumunsko.

Ke schengenskému prostoru se připojily všechny země EU s výjimkou Kypru, Británie a Irska; Česká republika se stala jeho součástí stejně jako další noví členové EU loni.

Reklama

Výběr článků

Načítám