Hlavní obsah

Svět za armády utratil 1,75 biliónu dolarů, výdaje poprvé za 14 let klesly

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Poprvé od roku 1998 poklesly v loňském roce ve světě armádní výdaje. Ve své výroční zprávě to v pondělí uvedl Švédský mezinárodního ústav pro výzkum míru (SIPRI). Výdaje byly sníženy zejména na Západě, zatímco v Rusku, Číně a na Blízkém východě vzrostly.

Foto: ČTK/AP

Jihokorejští vojáci

Článek

Celkem svět loni za branné složky utratil 1,75 biliónu dolarů (34,6 biliónu korun), což je o půl procenta méně než v roce předchozím, upozornila agentura AP.

„Vidíme něco, co může být začátkem vychýlení v rovnováze světových výdajů na armádu směrem od bohatých západních zemí do rostoucích regionů,“ uvedl v prohlášení výzkumník SIPRI Sam Perlo-Freeman. Pokles výdajů na Západě spojuje se stahováním vojsk z Afghánistánu a s rozpočtovými škrty.

Méně vynaložených peněz na vojáky v USA a dalších zemích Severoatlantické aliance vyvažují vyšší výdaje hlavně v Rusku (nárůst o 16 procent) nebo v Číně (nárůst o 7,8 procenta). Nejvíc ovšem vzrostl přísun prostředků na armádu v Ománu, a to o závratných 51 procent.

Spojené státy nicméně nadále zůstávají jasně v čele žebříčku zemí, které dávají na armádu nejvíc. Jejich výdaje tvoří 39 procent výdajů celého světa. Poprvé ale americké vojenské výdaje klesly pod hranici 40 procent výdajů z doby studené války.

Reklama

Související články

Největším zbrojovkám klesly tržby

Stovka největších zbrojovek světa v roce 2011 poprvé od poloviny 90. let zaznamenala pokles tržeb. Důvodem je zpomalení ekonomik i omezení nákupů zbraní...

Výběr článků

Načítám