Hlavní obsah

Švédský soud poslal české pašeráky drog za mříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MALMÖ

Několikaleté trest vězení si podle výroku poroty v švédském Malmö odpykají čeští pašeráci drog. Dva muži z Česka dostali po čtyřech letech a jejich společnice tři roky. Spolu s Čechy byl ke čtyřem letům za mřížemi odsouzen i jejich vietnamský partner.

Článek

Skupina pašeráků byla pětičlenná, doplňovala ji ještě jedna Vietnamka. Obě ženy byly ve vysokém stupni těhotenství. Tresty se pohybovaly k horní hranici sazby, obžalovaným hrozily shodně až čtyři a půl roku za mřížemi.

Skupina byla dopadena na Öresundském mostě mezi Dánskem a Švédskem letos v březnu. Švédští celníci objevili v chladném počasí v noci přímo na mostě těhotnou Češku se dvěma zavazadly, v nichž našli celkem deset kilogramů konopí (cannabis), surovinu pro výrobu marihuany a hašiše.

Podle policie ženu na mostě vysadil její bratr, a to i přesto, že na mostní dálnici platí zákaz zastavení. Muž tak učinil poté, co byl z auta jedoucího chvíli před ním varován, že na švédské hranici za mostem právě probíhá celní kontrola. Okamžitě poté již bez sestry ujel zpět do Dánska a pak do České republiky. Jednání o jeho vydání do Švédska pak protáhlo vyšetřování případu.

Spolu se sourozeneckou dvojicí byli pak vzati do vazby i tři cestující z druhého, doprovodného automobilu, který se podařilo lokalizovat a zajistit.

Vyšetřovací spis měl na 15 tisíc stran, také proto, že se výpovědi zadržených zcela rozcházely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám