Hlavní obsah

Švédsko hlásí nejvyšší počet nově nakažených od začátku epidemie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Švédsko minulý týden zaznamenalo nejvyšší denní nárůst nových případů nákazy koronavirem od začátku pandemie covidu-19. Vyplývá to z v úterý zveřejněné statistiky tamní zdravotní agentury. Třiadvacátého října testy nově prokázaly nákazu u 1870 lidí, informuje agentura Reuters.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Dosavadní nejvyšší hodnota pocházela z konce června, kdy během jediného dne přibylo 1698 infikovaných. Zdravotní agentura nicméně upozorňuje, že jarní maximum bylo ve skutečnosti pravděpodobně ještě vyšší, ale případy hygienici nezachytili kvůli omezenému testování.

Italští zdravotníci padají vyčerpáním. Rekordní čísla jsou zpět

Evropa

Podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse se v této desetimilionové skandinávské zemi koronavirem doposud nakazilo 115 785 lidí, což je méně než polovina oproti Česku, které má podobný počet obyvatel.

Ve Švédsku zemřelo 5918 lidí s covidem-19, což je v přepočtu na počet obyvatel výrazně více než v dalších zemích v severní Evropě.

Počty nově nakažených v posledních týdnech neustále stoupají, nárůst není ale tak strmý jako třeba v České republice nebo v Belgii. Nicméně kvůli ložiskům nákazy v některých oblastech úřady zpřísnily doporučení týkající se omezení kontaktů mezi lidmi. Hlavní epidemiolog Anders Tegnell připustil, že zdravotnictví začíná pociťovat nárůst počtu infikovaných.

„Každý týden máme malý, ale významný nárůst počtu pacientů přijatých na jednotky intenzivní péče,” cituje ho agentura Reuters. „Také ve Švédsku se začínáme blížit kritickému okamžiku,” varoval.

Podle zdravotnických úřadů ale kapacita jednotek intenzivní péče je dobrá, 27 procent lůžek na nich zůstává volných.

Senioři mohou vyjít z izolace, rozhodla švédská vláda

Evropa

Na Švédsko se často upíná pozornost kvůli jeho volnějšímu přístupu k opatřením proti šíření nákazy. Minulý týden úřady vzkázaly seniorům, že není potřeba, aby se nadále izolovali od ostatních lidí. Vysvětlily to tím, že případů nákazy je méně než na jaře a že izolace má nepříznivý dopad na duševní zdraví starších lidí.

Od začátku listopadu se naopak zpřísní podmínky pro provoz nočních klubů, nově v nich bude moci být jen 50 lidí. Na sportovních a podobných akcích se počet diváků bude smět zvýšit z nynějších 50 na tři stovky. Musejí ovšem sedět v bezpečné vzdálenosti jeden od druhého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám