Hlavní obsah

Švédsko chce zpřísnit tresty. Chybějí ale věznice

Právo, vpl
Švédsko

Po sérii přestřelek gangů tvořených takřka výhradně přistěhovalci se vláda ve Stockholmu chystá přitvrdit. „Připravujeme tak tvrdé tresty proti zločineckým bandám, jaké Švédsko ještě nezažilo,“ ujistil Morgan Johansson, ministr spravedlnosti za sociální demokracii.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Švédský premiér Stefan Löfven

Článek

Vychází tak vstříc komisi složené z vyšetřovatelů, kteří více než rok sledovali situaci, kdy se zvláště v jihošvédském Malmö stala běžnou střelba za bílého dne, často s oběťmi na životech.

V budoucnu se počítá mj. s trestním postihem nezletilých, včetně prodeje ilegálních drog, přičemž právní důsledky se budou vztahovat i na držení drog. „Odsouzení mohou počítat s tresty vyššími o 30 až 40 procent v porovnání se současným stavem,“ řekl ministr.

Střelba v jižním Švédsku, nejméně tři těžce zranění

Evropa

Objevil se však zádrhel: pro realizaci záměru nestačí kapacita věznic, do výstavby nových musí stát investovat v přepočtu 1,52 miliardy Kč. Zamýšlené změny v právním systému tudíž začnou platit nejdříve za dva roky.

Brutální válka gangů přispěla k tomu, že premiér Stefan Löfven ztratil podporu. „Zřejmě jsme to nepředvídali,“ přiznal sociální demokrat, který na listopad ohlásil odchod z úřadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám