Hlavní obsah

Greta Thunbergová obdrží alternativní Nobelovu cenu

Švédská aktivistka Greta Thunbergová obdrží alternativní Nobelovu cenu, napsal ve středu server týdeníku Focus s odkazem na nadaci Right Livelihood Award, která alternativní Nobelovy ceny uděluje. Ocenění šestnáctiletá aktivistka získá za „prosazování opatření na ochranu klimatu po celém světě“.

Foto: Andrew Hofstetter, Reuters

Švédská aktivistka Greta Thunbergová

Článek

Cenu za správný život, jak se ocenění také nazývá, za ochranu klimatu kromě Thunbergové získá také Davi Kopenawa a jím založená organizace Hutukara Associação Yanomami za „odvážné odhodlání chránit lesy a biologickou rozmanitost Amazonie, jakož i půdu a kulturu jejích původních obyvatel“.

Další oceněnou je obhájkyně práv z Číny Guo Jianmei. Nadace ji vyznamená za „průkopnickou a trvalou práci na ochraně práv žen v Číně“. Založila a vedla několik organizací, které bránily práva žen. Navíc byla podle nadace první právničkou, která poskytovala bezplatnou právní pomoc.

Ukradli jste mi dětství, vyčinila emotivně Greta Thunbergová světovým vůdcům

Svět

Vypadá jako velice šťastná dívka, jízlivě okomentoval Trump Thunbergovou

Amerika

Ocenění získá také aktivistka za lidská práva Aminatou Haidarová ze Západní Sahary. Ta je vyznamenána za „svůj neochvějný, nenásilný odpor, navzdory uvěznění a mučení, ve snaze o získání práva na spravedlnost a sebeurčení pro obyvatele Západní Sahary“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ukradli jste mi dětství, vyčinila Greta Thunbergová světovým vůdcůmVideo: Reuters

Alternativní Nobelovy ceny, oficiálně zvané Right Livelihood Awards, se udílejí od roku 1980 na popud německo-švédského filantropa Jakoba von Uexkülla. Oceňováni jsou lidé a organizace za zásluhy o spravedlnost, mír a životní prostředí.

Na rozdíl od nositelů klasických Nobelových cen ale nemohou peníze, které získají spolu s vyznamenáním, použít pro osobní účely, ale pro své projekty. Každý ze čtyř vyznamenaných získá milion švédských korun (2,44 milionu korun).

Vloni získalo ocenění sedm aktivistů v boji za lidská práva a ochranu životního prostředí. Slavnostního předání cen se nemohli osobně zúčastnit tři saúdskoarabští disidenti Abdalláh Hamíd, Muhammad Fahd Kahtání a Valíd abú Chajr, protože byli ve vězení.

Kandidáty na Nobelovu cenu bude vybírat český plastický chirurg Pomahač

Amerika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám