Hlavní obsah

Stydím se za svou zemi, uvedl člen ruské mise při OSN v rezignačním dopise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Člen ruské mise při OSN Boris Bondarev v pondělí odstoupil kvůli nesouhlasu s válkou na Ukrajině. V rezignačním dopise podle médií uvedl, že se za svou zemi stydí.

Foto: Profimedia.cz

Valné shromáždění OSN

Článek

„Během 20 let v diplomacii jsem viděl různé zvraty naší zahraniční politiky, ale nikdy jsem se za svou zemi nestyděl tolik jako 24. února letošního roku. Agresivní válka, kterou Putin rozpoutal proti Ukrajině a v podstatě celému západnímu světu, není zločinem jen proti ukrajinskému lidu, ale možná tím nejzávažnějším zločinem proti Rusům,“ napsal.

Bondarev si v dopise dále postěžoval, že se situace v ruské diplomacii zhoršuje neustále a dlouhodobě. „Bohužel, za těch dvacet let se míra lží a neprofesionality v práci ministerstva zahraničí neustále zvyšuje,“ uvedl v prohlášení.

Rezignační dopis ruského diplomata.

Bondarev pracoval v diplomatických službách Ruské federace od roku 2002. Členem mise při OSN byl od roku 2019. Ministerstvo zahraničí v Moskvě se k případu zatím nevyjádřilo. Pokud se zpráva potvrdí, bude Bondarev patrně prvním ruským diplomatem, který se oficiálně vzdal funkce kvůli invazi na Ukrajinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám