Hlavní obsah

Strhněte tu protiromskou zeď hned, vyzval Brusel Slováky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Brusel
Aktualizováno

Evropská komise v pondělí vyzvala Slovensko k „bezodkladnému“ stržení betonové zdi v Košicích, která odděluje Romy od ostatních obyvatel. Podle komisařky pro výchovu a kulturu Andruly Vassiliuové je zeď v rozporu s hodnotami Evropské unie.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Romská rodina na Slovensku, Ilustrační foto.

Článek

„Pevně věřím, že výstavba fyzických bariér představuje nedodržení hodnot, na nichž Evropská unie stojí,“ uvedla v prohlášení eurokomisařka a dodala, že zejména má na mysli hodnotu respektování důstojnosti a práv lidí.

Zeď byla postavena letos na sídlišti Západ a místní obyvatelé tvrdí, že jim pomáhá chránit vlastní majetek. Nepřímo tím naznačili, že jejich majetek byl ohrožen ze strany romských obyvatel nechvalně známého sídliště Luník IX, které je v sousedství.

Město považuje zeď za černou stavbu a má dvě možnosti: buď zeď zbourá, nebo ji legalizuje.

Zdi jsou v Rumunsku a Portugalsku

„Městská část začala s výstavbou dříve, než měla všechna potřebná povolení,“ uvedla mluvčí Košic Martina Urik Viktorínová. Na dotaz, zda kontroverzní zeď nepoškodila image Košic jako Evropského hlavního města kultury, už vedení města nereagovalo.

Na zeď někdo mezitím napsal jedno výmluvné slovo: Promiňte.

Evropské centrum pro práva Romů upozornilo, že protiromské zdi existují pouze ve dvou evropských zemích - v Rumunsku a v Portugalsku. Na Slovensku se v minulosti objevily zdi oddělující Romy například ve městě Michalovce a v obci Ostrovany.

Romové na Slovensku

Podle sčítání lidu z roku 2011 žije na Slovensku zhruba 5,4 miliónu obyvatel a z toho na 106 000 Romů. Etnolog ze Slovenské akademie věd Arne Mann ale tvrdí, že na Slovensku žije odhadem 350 000 Romů.

   Zdroj: ČTK

Podobná zeď stála před lety i v Matiční ulici v Ústí nad Labem. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám