Hlavní obsah

Střety mezi Arménií a Ázerbájdžánem si vyžádaly nejméně 13 obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jerevan/Baku

Při úterních ozbrojených střetech mezi arménskými a ázerbájdžánskými jednotkami zemřelo šest arménských vojáků. Jerevan o obětech informoval v pátek. Už ve středu oznámil Ázerbájdžán, že si boje vyžádaly životy sedmi jeho vojáků. Úterní ozbrojené střety byly nejintenzivnější od konce loňského konfliktu obou zemí o sporné rozdělení území Náhorního Karabachu.

Foto: NK, ČTK/AP

Příbuzní ázerbájdžánského vojáka Natiga Alijeva, který zahynul při poslední přestřelce s Arménii.

Článek

„Při bojových akcích, které se odehrály v úterý na východě Arménie v důsledku útoku ázerbájdžánských ozbrojených sil, zemřelo podle dostupných informací na arménské straně šest osob,“ uvedlo arménské ministerstvo obrany v prohlášení.

„V současné době se intenzivně pátrá po pohřešovaných vojácích a se zprostředkováním ruské strany se rovněž vyjednává o návratu válečných zajatců,“ dodal resort.

Arménské úřady dosud informovaly o jednom mrtvém, 24 pohřešovaných a 13 vojácích zajatých Ázerbájdžánci.

Ázerbájdžán zajal šest arménských vojáků, prý chtěli překročit hranici

Zahraniční

Obě strany se domluvily už v úterý večer na příměří. „V souladu s dohodou zprostředkovanou ruskou stranou palba ve východním sektoru arménsko-ázerbájdžánské hranice ustala a situace je relativně stabilní,“ uvedlo arménské ministerstvo obrany podle CNN.

O situaci už v úterý hovořil arménský premiér Nikol Pašinjan s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Jerevan a Baku se navzájem obviňují z vyprovokování úterních násilností.

Zatímco arménské ministerstvo obrany obvinilo ázerbájdžánskou armádu z ostřelování arménských pozic, ázerbájdžánská vláda vinila Arménii z „rozsáhlé provokace“ na hranicích, když Arméni ostřelovali ázerbájdžánské pozice.

Foto: NK, ČTK/AP

Rakev s padlým ázerbájdžánským vojákem Natigem Alijevem.

Navzdory novému příměří obě strany nadále hlásí sporadické přestřelky podél hranice, napsala v pátek agentura TASS.

Příměří klid nezajistilo

Baku a Jerevan před rokem svedly šestitýdenní válku o Náhorní Karabach, ovládaný tamními arménskými separatisty.

Arméni prohráli, v jejich rukou sice zůstala většina Náhorního Karabachu, který ovládli arménští separatisté na přelomu 80. a 90. let minulého století, ale Ázerbájdžán si připsal významné územní zisky.

Vedle části Náhorního Karabachu získal i přilehlé oblasti, které drželi Arméni. Konflikt si vyžádal na 7000 obětí z řad vojáků a asi 150 mrtvých civilistů.

Půl roku po válce v Karabachu Ázerbájdžán hrozí, že obsadí další arménské území

Evropa

Boje ukončila dohoda, kterou zprostředkovalo Rusko. To v enklávě rozmístilo své vojáky jako mírové síly. Napětí však nevymizelo a na společných hranicích pravidelně dochází ke střetům.

V listopadu se situace výrazně zhoršila, o víkendu se Baku a Jerevan vzájemně obvinily ze střelby na hranici a v pondělí arménský premiér obvinil Ázerbájdžán z narušení společné hranice, což Baku popřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám