Hlavní obsah

Stop nikábům a burkám. Rakousko chce zákaz šátků už od útlého věku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakouská vláda plánuje prostřednictvím zákona zakázat dívkám nosit v mateřských školkách a na základních školách šátky. Kancléř Sebastian Kurz (ÖVP) tvrdí, že tímto opatřením se chce vyhnout vzniku paralelní společnosti. Norma má vzniknout do začátku letošních prázdnin. Připravované opatření ostře kritizují islámská sdružení v Rakousku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Cílem je čelit vytváření paralelních společností v Rakousku," řekl Kurz veřejnoprávní televizi ORF. „K tomu patří i dívky, které nosí šátek ve školkách nebo základních školách," dodal. Tvrdí, že zejména v islámských školkách je to stále častější jev.

Ministr školství Heinz Fassmann (ÖVP) tvrdí, že zákaz nošení šátků je „symbolický akt“, který podtrhuje to, že Rakousko je sekulární země. Tedy stát, který není vázán na žádnou náboženskou ideologii, kdy je církev od státu odloučena.

Vicekancléř a šéf FPÖ Heinz-Christian Strache je přesvědčen, že návrh na zákaz nošení šátků je „integrační opatření“, které dívkám pomůže a dodá jim svobodu ve vývoji.

Jak velkého počtu dívek se tento zákaz dotkne, není jasné. Podle pravidel islámu musí dívky nosit šátek až od puberty.

Plány vlády ostře kritizují islámské spolky, považují to za populismus a nepřátelský akt. Islámská náboženská obec v Rakousku (IGGiÖ) tvrdí, že připravované opatření je nepřiměřené. Její mluvčí Carla Amina Baghajati požádala o rozhovor se školami, kde se vyskytly problémy s nošením šátků.

Rakouský parlament už loni v květnu schválil zákaz zahalování celé tváře na veřejnosti. Směřoval především proti nošení burek a nikábů.

Anketa

Je podle vás správné zakazovat šátky ve školkách a školách?
Ano
97,3 %
Ne
2,4 %
Nemám na to názor
0,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6593 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám