Hlavní obsah

Stíhání dvojice výtvarníků za poškození busty Biľaka bude na Slovensku pokračovat

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajský soud v Prešově vrátil okresnímu soudu případ dvou slovenských výtvarníků, kteří loni pomalovali rudou barvou pomník bývalého komunistického funkcionáře Vasiľa Biľaka v jeho rodné obci Krajná Bystrá na východě země. Jednání Petra Kalmuse a Ľuboše Lorenze bylo vyhodnoceno jako jako trestný čin poškozování cizí věci.

Foto: Ľuboš Lorenz a Peter Kalmus

Výtvarníci natřeli Biľakův pomník rudou barvou

Článek

Výtvarníci se o rozhodnutí krajského soudu dozvěděli 16. listopadu. „Dostal jsem pěkný dárek k 17. listopadu,“ řekl Kalmus ironicky deníku Korzár.

Okresní soud ve Svidníku přitom letos v květnu rozhodl, že nejde o trestný čin poškozování cizí věci, ale o přestupek, který má řešit okresní úřad. Prokurátor se proti tomuto rozhodnutí odvolal, žádá podmíněný trest a uhrazení škody Komunistické straně Slovenska ve výši 3500 eur (přes 94 tisíc Kč).

Pomník byl odhalen 21. února 2015 a hned v noci ho zmínění výtvarníci pomalovali rudou barvou. Na pomník napsali rudou barvou „svině“. Později někdo odcizil Biľakovu bustu, která byla součástí pomníku.

„Vasil Biľak je vrah a vlastizrádce. Není normální, abychom mu stavěli památníky. Umíte si představit, že by v Německu někdo stavěl podobné památníky funkcionářům nacistické NSDAP?“ uvedl tehdy pro Denník N Kalmus.

Biľak byl jedním ze signatářů tzv. zvacího dopisu, který se stal formálním zdůvodněním invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Biľak zemřel v roce 2014 ve věku 96 let. Nikdy nebyl odsouzen. Soudní proces byl v roce 2011 zastaven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám