Hlavní obsah

Steinmeier bude kandidátem socialistů na úřad spolkového kancléře

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Vicekancléř a spolkový ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier má být kandidátem německé sociální demokracie (SPD) na post kancléře ve volbách do Spolkového sněmu na podzim 2009. V sobotu se na tom shodli předseda strany Kurt Beck a Steinmeier, který současně působí jako místopředseda SPD.

Článek

Během minulého týdne se o této otázce konalo několik společných rozhovorů „v přátelské atmosféře“, konstatovalo vedení strany. O tomto rozhodnutí informovaly jako první webové stránky týdenku Der Spiegel a listu Berliner Zeitung.

Oficiální oznámení dohody se očekávalo v neděli večer na zasedání vedení SPD u Schwielowsee nedaleko braniborské Postupimi.

Podle médií na něm Beck vyzve Steimeiera na závěrečném zasedání strany, aby se stal vyzyvatelem kancléřky a šéfky křesťanských demokratů (CDU/CSU). Steinmeier je připraven převzít kandidaturu.

Pokud jde o oblibu u veřejnosti, kancléřka nad Steimeierem vede. Podle posledního průzkumu veřejného mínění pro ARD, ještě před oznámením Steinmeierova rozhodnutí, by v přímých volbách 48 procent voličů podpořilo Merkelovou, zatímco Steinmeier by dosáhl 32 procent.  

Reklama

Výběr článků

Načítám