Hlavní obsah

Stefan W., který zabil gdaňského primátora, plánoval útok ve Varšavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Stefan W., který v neděli během charitativní akce ubodal gdaňského primátora Pawla Adamowicze, plánoval útok ve Varšavě. Ve čtvrtek to napsal list Gazeta Wyborcza. Zadržený útočník to řekl při výslechu po nedělním atentátu. Na to, že chce udělat něco „spektakulárního, aby se všichni dozvěděli o jeho křivdě”, upozorňovala policii matka údajného pachatele.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok na primátora GdaňskuVideo: Reuters

 
Článek

V den, kdy byl Stefan W. propuštěn loni v prosinci z vězení, odcestoval do Varšavy. Při výslechu po útoku na primátora Gdaňsku Adamowicze údajně vypověděl, že tam chtěl „udělat něco velkého, o čem všichni budou mluvit”. Prý mu šlo o útok v davu. Proč ho nakonec nepodnikl, není jasné.

Stefanově matce dělal starosti synův psychický stav už v době, kdy byl ve výkonu trestu, zejména jeho silný pocity křivdy. Policii údajně upozorňovala, že syn chce podniknout nějakou akci, aby se všichni dozvěděli o jeho křivdě.

Vedení věznice však uvedlo, že v dopise, který mu policie poslala, se nic nepsalo o obavách matky Stefana W., ale jen o tom, že se cítí být nespravedlivě potrestaný.

Foto: Anna Rezulak, ČTK/AP

Útočník zcela vlevo s nožem v ruce se dostal na pódium.

Stefan W. byl přesvědčen, že za jeho odsouzení mohou politici z opoziční Občanské platformy. Odpykal si trest pěti a půl roku za čtyři bankovní přepadení z přelomu května a června 2013, kdy si celkem odnesl ani ne 16 000 zlotých (95 tisíc korun).

Po odsouzení se snažil dosáhnout zkrácení trestu, ale marně. Byl veden jako nebezpečný vězeň. V roce 2015 u něj začali dozorci pozorovat psychické problémy. Proto strávil několik měsíců na psychiatrickém oddělení vězeňské nemocnice s diagnózou paranoidní schizofrenie. Na tuto nemoc bral léky, které nedávno vysadil. [celá zpráva]

V neděli se Stefan W. během charitativní akce v Gdaňsku s nožem v ruce vrhl na Adamowicze a několikrát ho bodl. Primátor utrpěl vážná zranění, kterým v pondělí odpoledne podlehl. [celá zpráva]

Foto: imago stock&people/MATEUSZ SLODKOWSKI/FOTONEWS, ČTK

Primátor Gdaňsku Pawel Adamowicz na archivním snímku.

Zástupce gdaňského primátora Piotr Kowalczuk ve středu navštívil matku Stefana W. a nabídl jí pomoc ze strany města. Žena podle něj od neděle žije ve strachu a stala se obětí nenávistných slovních útoků. Rodina už využila pomoci psychologa.

Na policii mezitím skončili další lidé, kteří na internetu zveřejňovali agresivní komentáře. Ve Slezsku policisté zadrželi 34letého muže, který si veřejně dělal legraci z vraždy primátora a gratuloval údajnému pachateli. Policisté zadrželi také jiného uživatele internetu, který hrozil primátorovi Vratislavi Jacku Sutrykovi, že ho „rozpáře”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám