Hlavní obsah

Srbským prezidentem byl podle prvních odhadů opět zvolen Vučić

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad
Aktualizováno

V srbských prezidentských a parlamentních volbách jasně zvítězila stávající hlava státu Aleksandar Vučić a jeho Srbská pokroková strana (SNS). Podle odhadů společností CeSID a IPSOS, založených na vzorku dosud sečtených hlasů, získal Vučić 59,8 procenta hlasů, informovala agentura Reuters. Pokud se takto výrazné vítězství potvrdí, nebude nutné pořádat druhé kolo prezidentských voleb.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Srbský prezident Alexandar Vučić

Článek

Vučić byl jasným favoritem hlasování a svou pozici zjevně potvrdil. Jeho nejvážnějšímu soupeři, opozičnímu kandidátovi Zdravkovi Ponošovi, přisuzují agentury zisk 17,1 procenta hlasů.

K přesvědčivému vítězství má nakročeno také Srbská pokroková strana, proti níž kandidovala částečně sjednocená opozice. SNS si připsala podle dosavadních odhadů 43,3 procenta odevzdaných hlasů. Srbové dnes rozhodovali také o vedení hlavního města Bělehradu a dalších 13 měst a obcí.

Většina tradičně rozdrobené demokratické opozice šla tentokrát do parlamentních voleb společně v koalici Sjednoceni pro vítězství Srbska. Postavila rovněž prezidentského kandidáta, bývalého náčelníka generálního štábu Ponoše. Naděje na zisk postu starosty v Bělehradě se v posledních týdnech kampaně tenčily také pro společného opozičního kandidáta Vladetu Jankoviče.

Vučić je určující osobou srbské politické scény v posledních deseti letech, ve svých rukou za tu dobu soustředil téměř veškeré mocenské páky v zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám