Hlavní obsah

Srbský nacionalista Šešelj pálil chorvatskou vlajku

– Bělehrad

Srbský ultranacionalista Vojislav Šešelj, který byl loni kvůli nevyléčitelné nemoci dočasně propuštěn z vazby Mezinárodního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY), ve středu v Bělehradu slavil svobodu tím, že spálil chorvatskou vlajku. Stalo se to dva dny poté, co ho soudci ICTY předvolali zpět do Haagu.

Foto: Profimedia.cz

Šešelj před pád dny pálil také vlajku Spojených států.

Článek

Šedesátiletý Šešelj zopakoval, že se k ICTY dobrovolně nevrátí. "Když si pro mě přijdou, aby mě zatkli, budu sedět na zemi a do letadla mě budou muset odnést," citoval deník Blic 60letého politika, který trpí rakovinou. Na schodišti hlavní budovy soudu v Bělehradu spálil vlajku Chorvatska. Před pár dny pálil také vlajku USA.

Podle agentury Tanjug bude kvůli tomu čelit trestnímu stíhání.

Agentura Reuters doplnila, že toto chování jen zvýší tlak na srbského premiéra Aleksandara Vučiče, aby Šešelje, jednoho ze svých někdejších politických vzorů, nechal zatknout a poslat zpět do Haagu.

Haagský tribunál Šešelje v listopadu propustil pod podmínkou, že se vrátí, jakmile k tomu bude vyzván. Hned po příletu z Haagu ale Šešelj prohlásil, že zpátky k ICTY dobrovolně nepůjde.

Šešelj se u ICTY sám přihlásil v roce 2003. Žalobci mu kladou za vinu především účast na etnických čistkách namířených proti nesrbskému obyvatelstvu v Chorvatsku, Bosně a severosrbské oblasti Vojvodina. Více než deset let strávil ve vazbě ICTY, nicméně kvůli různým zdržovacím taktikám a výměně jednoho z hlavních soudců v tomto procesu ještě nepadl rozsudek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám