Hlavní obsah

Srbský generál dostal za vraždy v Kosovu 27 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Bývalý generál srbské policie Vlastimir Djordjević byl ve středu v Haagu Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) odsouzen k 27 letům vězení za účast na vyvražďování kosovských Albánců na jaře 1999. Informovaly o tom tiskové agentury.

Foto: Profimedia.cz

Vlastimir Djordjević

Článek

V odůvodnění rozsudku, který citovala agentura DPA, se uvádí, že nyní 62letý Djordjević se sice na hrůzných činech nepodílel osobně, ale jako náměstek srbského ministra vnitra a šéf bezpečnostní policie byl za "kampaň teroru" zacílenou na vyhnání co největšího počtu kosovských Albánců z Kosova osobně zodpovědný.

Během kampaně, která probíhala od března do června 1999, byly stovky lidí zabity a na 800 000 bylo z Kosova vyhnáno nebo ze strachu uprchlo. Djordjević se podle žaloby také podílel na převozu těl zavražděných Albánců z Kosova do hromadných hrobů nejméně na třech místech jinde v Srbsku. Hroby byly podle agentury APA objeveny teprve po pádu režimu Slobodana Miloševiče v roce 2001.

Djordjević byl zadržen teprve v roce 2007 v černohorském letovisku Budva a předán ICTY. Během procesu, který trval rok a půl, bylo vyslechnuto 115 svědků obžaloby a 28 svědků obhajoby.

Reklama

Výběr článků

Načítám