Hlavní obsah

Srbsko prý najde a vydá Mladiče do Haagu do konce měsíce

BĚLEHRAD

Někdejší velitel bosenskosrbské armády Ratko Mladić, podezřelý ze spáchání válečných zločinů a genocidy během války v bývalé Jugoslávii, bude zatčen a vydán haagskému tribunálu nejpozději do konce srpna. Napsal to ve čtvrtek srbský deník Blic s odvoláním na zdroje z nejvyšších vládních kruhů.

Foto: Profimedia.cz

Ratko Mladić

Článek

Srbská vláda si podle listu chce dopadením nehledanějšího aktéra bosenského konfliktu do konce léta definitivně otevřít cestu pro sblížení s Evropskou unií, která to podmiňuje právě Mladičovým předáním spravedlnosti.

Prozápadní kabinet Mirka Cvetkoviče se podle zdrojů listu domnívá, že letní sezóna je nejvhodnější dobou pro ukončení této "haagské epizody". Nacionalistická opozice má prý nyní daleko méně šancí vyvolat pouliční demonstrace a nepokoje četných sympatizantů s tímto vojenským velitelem, kterému je stejně jako nedávno zatčenému předákovi bosenských Srbů Radovanu Karadžičovi připisována odpovědnost mimo jiné za masakr 8000 bosenských Muslimů v Srebrenici v roce 1995.

V září se navíc do Bělehradu na inspekční cestu chystá hlavní žalobce Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) Serge Brammertz, aby zhodnotil míru spolupráce Srbska s haagským tribunálem. Právě na jeho posudku bude do značné míry záležet, zda EU začne uplatňovat v dubnu podepsanou stabilizační a asociační dohodu se Srbskem, která je předstupněm ke členství země v unii.

Bývalý generál: vědí, kde se Mladić nachází

Srbská vláda však jakoukoli zvýšenou aktivitu vedoucí k zatčení Mladiče nepotvrdila. "Zbývajícím obviněným (u ICTY) nejsme o nic blíže než dříve," řekl ministr Rasim Ljajić, který má na starosti spolupráci s haagským tribunálem. Ten vedle Mladiče požaduje také zatčení a vydání někdejšího prezidenta samozvaného srbského státu v Chorvatsku Gorana Hadžiče.

Podle bývalého srbského generála Ninoslava Krstiče ale civilní a armádní tajná služba v Srbsku vědí, kde se Mladić nyní nachází. "Věřím, že ho brzy zatknou," řekl listu Press. Podle informací zveřejněných nedávno v srbských médiích se bývalý generál schovává podobně jako Karadžić v Bělehradě. Nechal si prý narůst vousy, přibral a vychází ven jen brzy ráno nebo pozdě večer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám