Hlavní obsah

Srbsko poslalo do České republiky 100 000 dávek vakcíny Pfizer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad/Praha
Aktualizováno

Z bělehradského letiště v pondělí odletěl do Prahy vojenský speciál, jenž má na palubě přes sto tisíc dávek vakcíny Pfizer/BioNTech. Srbsko je věnovalo České republice. Na letišti byli u odletu předsedkyně vlády Srbské republiky Ana Brnabičová a český velvyslanec v Srbsku Tomáš Kuchta, uvedl srbský list Blic. O daru informoval i premiér české republiky Andrej Babiš.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Vakcína Comirnaty společností Pfizer a BioNTech

Článek

Babiš na Twitteru informoval, že jde o rekordně rychlou pomoc, protože srbský prezident Aleksander Vučić byl v Praze před 12 dny. Podařilo se mezitím vyřídit i povolení od výrobce věnovat vakcíny do jiné země.

Po schválení od Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) mají vakcíny putovat do Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) a mělo by se s nimi očkovat v centru O2 universum.

Podle mluvčí SÚKL Kláry Brunclíkové jde o standardní proces, kdy ústav musí vakcínu zkontrolovat před jejím vpuštěním na trh. „Každá šarže v ČR registrovaných vakcín, která přichází do země, je propouštěna Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Jde o proces, který SÚKL dělá několikrát týdně,” vysvětlila Novinkám Brunclíková s tím, že ústav je schopný kontrolu dokončit v řádu hodin.

Brnabičová řekla, že takto byl splněn slib, který dal Vučić během své nedávné návštěvy České republiky. „Očkování je jediný způsob, jak může ekonomika pokračovat, ale z lidského hlediska je největší štěstí, když můžete pomoci přátelům, a to tuto chvíli Srbsko dělá. Věnovali jsme 102 910 dávek vakcíny našim přátelům v oblasti,“ avizoval Vučić.

Premiérka dodala, že země ještě pošle 30 000 dávek očkovací látky od AstraZeneky.

Zeman se omluvil za bombardování Jugoslávie a poprosil srbský národ o odpuštění

Domácí

„Srbsko bylo vždy naším přítelem a bylo nám blízko, když nám bylo zle. I dnes dokázalo, že jsme bratrský národ,“ uvedl český velvyslanec. „Tento dar je velký dar, protože my v České republice nemáme dostatek vakcín a tato pomoc přichází v nejlepším okamžiku, kdy chce mnoho lidí odjet na letní prázdniny,“ dodal.

V Srbsku je naočkováno 47 procent dospělé populace. Testy odhalily v neděli v zemi jen 178 nově nakažených, což je nejméně od 13. října. V nemocnicích leží s covidem 702 lidé, z nichž 56 je na plicní ventilaci. V zemi se nákaza potvrdila už u 712 224 osob, z nichž 6854 zemřelo, za den stoupl počet obětí o deset.

Reklama

Výběr článků

Načítám