Hlavní obsah

Srbové zatkli kosovské Albánce podezřelé z vražd 50 lidí

BĚLEHRAD

Policisté na jihu Srbska zadrželi deset bývalých členů Kosovské osvobozenecké armády UCK. Podle srbských policistů jsou podezřelí, že zabili v roce 1999 v Kosovu přes padesát Srbů. Další desítky lidí unesli.

Foto: Ivan Milutinovic , Reuters

Příslušníci srbské speciální policejní jednotky v akci

Článek

Desítka podezřelých byla zadržena na jihu Srbska v Preševu u hranic s Kosovem. „Od června 1999 do října 2000 byly zapleteni do nejméně 51 vražd a 159 únosů,“ uvedl mluvčí srbského soudu pro válečné zločiny Vladimir Vukčević.

Podle úřadu žalobce zadržení unášeli a zabíjeli nealbánské obyvatelstvo města Gnjilane ležícím asi 50 kilometrů jihovýchodně od kosovské metropole Přištiny. Na svědomí mají podle prokurátora i znásilňování, mučení a okrádání civilistů s cílem vyhnat srbské a jiné nealbánské obyvatelstvo z oblasti Gnjilane.

Zadržet se je podařilo, protože přijeli z Kosova do Preševa, kde chtěli s příbuznými oslavit Nový rok, uvedl Vukčevič. Ministr vnitra Ivica Dačić sdělil, že se nepodařilo zadržet tři vůdce skupiny, kteří se nyní nacházejí v Gnjilane, tedy mimo dosah srbských úřadů.

Mluvčí prokuratury Bruno Vekarić dodal, že "gnjilanskou skupinu" tvořila stovka příslušníků UCK z jihu Srbska a z Makedonie, protože místní postupovali příliš mírně vůči nealbánským sousedům. Podle rádia B92 byly mnohé z obětí povražděny zvlášť krutým způsobem, včetně uřezávání částí těla.

Zásah policie kritizoval politický vůdce etnických Albánců v Preševu Riza Halimi. Podle něj policie použila nepřiměřené prostředky. Dodal, že zásah nepřispěje ke stabilitě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám