Hlavní obsah

Sputnik by se mohl vyrábět na Slovensku, prozradil Matovič

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský premiér Igor Matovič v sobotním diskuzním pořadu Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) naznačil, že by se mohla ruská vakcína Sputnik V vyrábět u našich východních sousedů.

Foto: Pool, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

„V tomto případě neplatí, že když je to ruská vakcína, tak budeme povyšovat politické zájmy a geopolitiku nad zájmy lidí,“ prohlásil Matovič.

Také prozradil, že Bratislava jedná o dodávkách ruské vakcíny, a uvedl, že se její výrobce snaží o to, aby se Sputnik V vyráběl v zemi, kam se distribuuje.

„Kapacity, které by požadovali, jsou mnohem větší, než má Slovensko, ale je to cesta. I kdybychom vakcínu vyráběli, tak ji budeme dodávat stejným dílem všem ostatním státům v rámci Evropské unie,“ zdůraznil premiér.

Babiš letí za Orbánem. Má zájem o Sputnik

Domácí

Zatím nemůžeme říct víc

Předseda slovenské vlády zdůraznil, že kabinet sleduje především veřejný zájem a ochranu zdraví občanů Slovenska. Země proto podle Matoviče jedná o případné výrobě vakcín také se společnostmi Pfizer a Moderna.

„Rád bych prozradil víc, ale pokud chcete dosáhnout víc, tak informace nemůžete zveřejňovat jen tak,“ dodal Matovič.

Část Evropy je pro Sputnik. S podmínkou

Zahraniční

Podle premiéra, pokud vše půjde hladce, by mohl být v červenci 2021 na Slovensku očkovaný každý, kdo projeví zájem. Ministr zdravotnictví Marek Krajčí avizoval vysoké očkovací tempo, jen příští týden by mělo být na Slovensku očkovaných 75 tisíc lidí. Dosud bylo očkovaných 177 751 Slováků.

Na Slovensku zaznamenali 2241 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a země hlásí 85 úmrtí. V nemocnicích je 3328 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 264 na JIP a 299 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 261 774 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 5135 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám