Hlavní obsah

Sponzoři slovenské vládní strany sedí v dozorčích radách

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Slovenská vládní strana Svoboda a Solidarita (SaS) obsazuje lukrativní posty v dozorčích radách státních podniků svými sponzory. Uvedl to pondělní deník Hospodárske noviny.

Foto: Profimedia.cz

Předseda strany Svoboda a Solidarita i slovenského parlamentu Richard Sulík

Článek

List upozornil, že například Lubor Benkovič, který daroval straně 180 tisíc eur (přes 4 milióny Kč), se stal předsedou dozorčí rady Slovenské elektrické a přenosové soustavy. V dozorčí radě bratislavského letiště zase zasedl Jozef Boskovič, který daroval SaS 60 tisíc eur (asi 1,5 miliónu Kč).

Benkovič potvrdil, že post mu nabídlo vedení SaS. „Opakovaně jsem dostal nabídku od předsedy a vedení strany, abych to vzal,“ řekl. Odmítá však, že mu tento post nabídli za zmíněný sponzorský dar. Stejně se k tomu staví i Boskovič. „Stranu SaS jsem podporoval od jejího vzniku. Dávno před tím, než se komukoli snilo, že někdy budeme součástí vládní koalice,“ uvedl Boskovič.

Šéf SaS a předseda slovenského parlamentu Richard Sulík rovněž odmítl, že tito sponzoři získali funkce za štědré dary straně. Tvrdí, že do státních podniků dosadil své známé, protože jim důvěřuje. „Mají dohlížet na to, zda je všechno v pořádku. Vedení strany má k těmto dvěma pánům mimořádně vysokou důvěru,“ poznamenal Sulík.

Peter Kunder z Aliance fair-play nepovažuje za šťastné, když tato místa dostávají lidé spjatí s politickou stranou. „Nemá jít o zájmy strany, ale státu,“ upozornil.

Současná vládní koalice deklarovala, že do funkcí bude vybírat nejschopnější odborníky. „Je zarážející, že stejně jako předešlé vlády rozděluje funkce podle stranické příslušnosti,“ dodal Kunder.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám