Hlavní obsah

Herečku Watsonovou osočili z antisemitismu

– Londýn

Hlavní ženskou postavu filmu o mladém čaroději Harrym Potterovi Emmu Watsonovou nařkli izraelští zástupci při OSN z antisemitismu. Rozezlil je její příspěvek na Instagramu, kde zveřejnila fotografii propalestinského shromáždění s nápisem „Solidarita je sloveso“. Server Newsweek uvedl, že podobně se opřel do spisovatelky knih J. K. Rowlingové také americký politický satirik Jon Stewart. Ten to ale později popřel.

Foto: Profimedia.cz

Emma Watsonová v Harrym Potterovi ztvárnila roli Hermiony

Článek

Watsonová, která je představitelkou hlavní ženské role, Hermiony Grangerové, doplnila fotku textem s citací britsko-australské školačky Sary Ahmedové: „Solidarita zahrnuje závazek a práci, stejně jako uznání, že ačkoli nemáme stejné pocity, stejné životy či stejná těla, žijeme ve společné zemi.”

„Deset bodů pro Nebelvír za to, že je antisemitka,” napsal na Twitteru izraelský zástupce při OSN Danny Danon.

Přidal se k němui jeho kolega Gilad Erdan. „Fikce možná funguje u Harryho Pottera, ale ne v realitě. Kdyby fungovala, mohla by magie v kouzelnickém světě eliminovat Hamás (utlačuje ženy a chce zkázu Izraele) a Palestinskou samosprávu (podporuje teror). To bych bral!” uvedl.

Server Newsweek původně uvedl, že také americký politický satirik Jon Stewart označil za antisemitku spisovatelku knih o Harrym Potterovi J. K. Rowlingovou. Ve svém pravidelném pořadu na Apple TV+ hovořil Stewart, sám Žid, o problémovém vykreslení postav skřetů, kteří řídí Gringottovu banku.

Jejich charaktery jsou podle něj založeny na karikatuře Židů z knihy Protokoly sionských mudrců, což je zfalšovaný text plánu na dosažení globální nadvlády židovského národa.

Foto: Profimedia.cz

Spisovatelka J. K. Rowlingová

„Takhle poznáte, proč jsou Židé tam, kde jsou. Ukážete lidem karikaturu a oni vám odpoví: ‚Jé, podívejte, to je z Harryho Pottera!‘ A vy na to reagujete: ‚Ne, to je karikatura Žida z antisemitské literatury a J. K. Rowlingová si řekla, jestli by nemohli řídit naši banku,‘“ uvedl Stewart.

Stewart nicméně o den později na Twitteru napsal, že rozhodně nenařkl z antisemitismu spisovatelku. „Nemohu to dostatečně zdůraznit. Rozhodně neosočuji J. K. Rowlingovou z antisemitismu. Nemusí se za nic zpovídat. Nechci, aby byly filmy o Harrym Potterovi jakkoli cenzurované. Byla to jen odlehčená konverzace,“ uvedl Stewart.

Článek byl aktualizován po doplňujícím vyjádření Stewarta.

Reklama

Výběr článků

Načítám