Hlavní obsah

Španělsko má nového krále

– Madrid • Aktualizováno

Na španělský trůn usedl nový král – šestačtyřicetiletý Felipe VI. Dosavadní korunní princ složil ve čtvrtek ve španělském parlamentu slavnostní přísahu a završil tak přebírání žezla po otci Juanu Carlosovi I., který ve středu podpisem stvrdil svou překvapivou abdikaci. Ohlásil ji počátkem měsíce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nový královský pár přijíždí na korunovaciVideo: Reuters

 
Článek

„Dnes mohu před oběma komorami říct, že začíná vláda ústavního krále. Krále, který se ujímá ústavy, kterou přijali Španělé už před více než 35 lety. Budu symbolem jednoty a trvalosti státu,“ prohlásil nový monarcha v parlamentu.

Dodal, že bude bezúhonnou, loajální a naslouchající hlavou státu. Slíbil také, že bude dohlížet na správné fungování institucí a dodržovat rozdělení státní moci. „Konstituční monarchie musí být otevřena společnosti,” uvedl Felipe VI.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Andrea Comas, Reuters

Nový král Felipe VI. s královnou Letizií, princeznou Sofií a infantkou Eleonorou. Po boku stojí bývalý král Juan Carlos I. a královna Sofie.

Foto: Juan Medina, Reuters

Nový španělský král Felipe VI. s chotí Letizií a dcerami - s princeznou Leonorou a infantkou Sofií.

Foto: Juan Medina , Reuters

Král Felipe VI. po přísaze pronesl projev v parlamentu.

Foto: ČTK/AP

Španělský premiér Mariano Rajoy s královskou rodinou

Ve chvíli, kdy dopoledne Felipe VI. a jeho manželka Letizia přicházeli před členy obou parlamentních komor, měli za sebou už deset hodin panování. Felipe VI. se totiž stal oficiálně králem a Letizia královnou úderem půlnoci, protože ve stejnou chvíli vstoupila v platnost abdikace dosavadního vládce.

Ještě před ceremonií v parlamentu předal Juan Carlos I. Felipemu v paláci Zarzuela šerpu vrchního velitele španělských ozbrojených sil.

Synovy přísahy se ale nezúčastnil, údajně proto, aby Felipemu tuto slavnost „neukradl“. U aktu byla pouze královna Sofie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Felipe VI. se stal novým španělským králemVideo: Reuters

Felipe na úvod svého projevu v parlamentu oběma rodičům vzdal hold. Vládu Juana Carlose I. označil za dobu „otevření cesty k demokracii a spolužití v míru a svobodě” po občanské válce. Král podle něj pomohl Španělsku usmířit se a vydobýt si zpět svoje místo ve světě.

Foto: Zipi/Pool, Reuters

Král Felipe VI. s otcem Juanem Carlosem I. Z povzdálí přihlížejí královna Letizia, princezna Leonor, infantka Sofie, dosavadní královna Sofie a její sestra, infantka Elena se synem Felipem.

Foto: Zipi/Pool , Reuters

Nový král Felipe VI. se objímá s otcem Juanem Carlosem I. po převzetí červeného pásu pro vrchního velitele armády.

Na rozdíl od Juana Carlose I. však při přísaze neměl Felipe kříž, což je podle expertů velký posun monarchie směrem k respektu plurality vyznání. Na rozdíl od uvedení Juana Carlose na trůn nebude Felipeho nástup doprovázet ani mše.

Oslavy vyjdou jen na 100 tisíc eur

Celá oslava nástupu nového panovníka má být o poznání skromnější než třeba loňská korunovace nizozemského krále Willema-Alexandera. Náklady na průběh celého inauguračního dne budou skromné, nemají přesáhnout 100 tisíc eur (2,7 miliónu Kč).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Juan Carlos podepsal zákon o své abdikaci Video: Reuters

„Celá filozofie ceremoniálních aktů je pojata tak, aby předání trůnu bylo důstojné a slavnostní. Současně ale nezapomínáme na zásady úspornosti, která je v dnešní době potřebná,“ vysvětlil mluvčí královského paláce.

Bez hostů ze zahraničí

Příslušníci zahraničních královských rodin se čtvrtečních slavností v Madridu nezúčastnili. Mluvčí to odůvodnil slovy, že v parlamentu není dostatek míst a také že na přípravy bylo málo času.

Velké diskuse vzbudilo rozhodnutí Felipeho složit královskou přísahu v uniformě, a nikoli v civilu. Kritizovali jej například baskičtí nacionalisté zastoupení v parlamentu. Podle jejich šéfa Aitora Estebana evokuje dávnou minulost konce režimu generála Franka v 70. letech, kdy na trůn nastoupil právě Felipeho otec.

Šestasedmdesátiletý Juan Carlos, který má různé zdravotní problémy a po několika operacích kyčle chodí o holi, svou abdikaci oznámil 2. června. [celá zpráva]

Kdysi býval jedním z nejoblíbenějších monarchů světa, jeho popularitou ale v posledních letech otřásla řada skandálů.

Reklama

Související témata:

Související články

Španělský král podepsal svou abdikaci

Španělský král Juan Carlos ve středu podepsal zákon o své abdikaci, který předtím schválil parlament. Po 39 letech tím končí jeho vláda, jež přivedla zemi...

Výběr článků

Načítám