Hlavní obsah

Španělská policie dopadla dva atentátníky z madridského letiště

– MADRID • Aktualizováno

Španělská policie v středu oznámila, že dopadla dva atentátníky, kteří v prosinci roku 2006 odpálili nálož v autě na parkovišti letiště v Madridu. Útok si vyžádal dvě oběti. Akce tehdy ukončila jednání mezi baskickými separatisty a vládou.

Článek

„Jsou to lidé, kteří způsobili explozi, jež zabila dva lidi na Terminálu 4,“ uvedl španělský ministr vnitra Alfredo Perez Rubalcaba. Třetí podezřelý, také člen teroristické baskické separatistické organizace ETA, je stále na útěku. I on však byl obviněn z podílu na pumovém útoku z 30. prosince 2006, který byl prvním velkým atentátem ETA po tříletém klidu.

Jeho oběťmi byli dva ekvádorští přistěhovalci, kteří zřejmě spali v autě na letištním parkovišti, kde čekali na přílet svých příbuzných. Druhá oběť byla nalezena až několik dní pod troskami betonu. Exploze byla tak silná, že se parkoviště zřítilo.

Po atentátu španělský ministr vnitra Afredo Perez Rubalcaba sdělil, že jednání s politickým křídlem baskických separatistů skončila, což potvrdil i premiér José Luis Zapatero.

Reklama

Související témata:

Související články

Na madridském letišti vybuchla bomba

V autě na parkovišti před jedním z terminálů madridského letiště vybuchla bomba. Nejméně jeden člověk byl při explozi zraněn. Bomba byla umístěna v dodávce....

Výběr článků

Načítám