Hlavní obsah

Soud osvobodil Kotlebova poslance, projevu extremismu se nedopustil

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský soud ve středu zprostil obžaloby poslance Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Stanislava Mizíka (53) za xenofobní výroky na sociální síti vůči osobnostem, jimž slovenský prezident Andrej Kiska loni udělil vysoká státní vyznamenání. Podle soudu nebylo prokázáno, že autorem příspěvku je Mizík. Rozsudek není pravomocný, protože prokurátor se na místě odvolal.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pokusili jsme se ochránit příslušníky židovské komunity na Slovensku,“ řekl prokurátor po vynesení rozsudku. Ve své závěrečné řeči požadoval pro poslance podmíněný trest a navrhoval, aby se poslanec povinně zúčastnil prohlídky koncentračního tábora v Osvětimi.

Podle soudce však nebylo prokázáno, že předmětný status na sociální síti napsal právě Mizík. Obhájce u soudu dokonce tvrdil, že poslanec LSNS nedokáže pracovat s počítačem do takové míry, aby dokázal napsat statusy. Soud ve svém rozhodnutí konstatoval, že ani jeden ze svědků nepotvrdil, že status napsal Mizík.

Status na stránce LSNS, jehož autorství se připisovalo Mizíkovi, upozorňoval na údajný židovský původ některých osobností, které loni vyznamenal slovenský prezident Andrej Kiska. „Řád bílého dvojkříže II. třídy udělil českému režisérovi židovského původu Juraji Herzovi a také Michaelu Kocábovi — sluníčkáři, ochránci cikánů, muslimů,“ O židovském původu se status zmínil rovněž v případě Evy Mosnákové, která přežila holokaust. Vyznamenaného Michala Kačšáka označil za organizátora „zvráceného festivalu Pohoda, kde se propaguje islamismus, homosexualita, sluníčkářství“.

Od roku 2012 nechrání poslance na Slovensku imunita před trestním stíháním. Stíhat je nelze pouze za výroky ve Sněmovně. Mizík dostal v minulosti pokutu 1000 eur (26 tisíc korum) za výroky, v nichž označil islám za satansko-pedofilní dílo ďábla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám