Hlavní obsah

Soud částečně vyhověl Karadžičovi a odročil proces o čtyři měsíce

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) ve čtvrtek rozhodl o odročení procesu s bývalým vůdcem bosenských Srbů Radovanem Karadžičem do 1. března. Karadžić po soudu požadoval delší odklad, aby si mohl prostudovat přes 1,3 miliónu soudních dokumentů.

Článek

Soud zároveň Karadžičovi přidělil právníka. Obžalovaný, který se obhajoval sám, se u soudu poprvé objevil v úterý, předešlá stání bojkotoval. Tvrdil, že se nestihl na proces připravit a potřebuje ještě deset měsíců. 

Karadžić byl po 13 letech na útěku zatčen loni v Bělehradě. Bývalý vůdce bosenských Srbů je obžalován z válečných zločinů, genocidy a zločinů proti lidskosti. Podle obžaloby se jich dopustil ve válce v Bosně v první polovině 90. let.

Obžalovaný veškerou vinu popírá a proces označuje za politický. Pokud bude usvědčen, hrozí mu doživotní vězení.

Radovan Karadžić
Narozen 19. července 1945 v černohorské Petnjici. Vystudoval medicínu v Sarajevu a psychiatrii v New Yorku.
Za údajné vypsání falešných lékařských neschopenek byl v roce 1987 jedenáct měsíců vězněn. Nařčení se nepotvrdila. V roce 1989 vstoupil do politiky a v roce 1992 byl jedním z hlavních iniciátorů vyhlášení Republiky srbské v Bosně a Hercegovině.
Výkon funkce prezidenta, stejně jako jiných, mu v roce 1995 zakázala daytonská mírová smlouva. Byl na něj vydán zatykač kvůli genocidě muslimů ve Srebrenici a etnickým čistkám. Z politiky odešel v roce 1996, načež byl obviněn i z pokusu o státní převrat.
Ukrýval se a několikrát se ho marně snažily zatknout zahraniční speciální a mírové síly.
Obvinění a soudy
Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) se sídlem v Haagu byl Karadžić obviněn z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.
V případě Srebrenica mu soud v New Yorku v roce 2000 uložil zaplatit kompenzace ve výši přes pět miliard dolarů, a to za hrubé porušování lidských práv včetně genocidy, mučení, znásilňování, popravy, válečné zločiny a etnické čistky.
Karadžić je ženatý, s manželkou Ljiljanou (rovněž lékařka) má syna a dceru. Mezi Karadžičovy zájmy patří hudba a poezie. Je autorem několika sbírek básní a divadelní aktovky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám