Hlavní obsah

Soros je připravený na Ukrajině investovat miliardu dolarů

Americký miliardář George Soros je připraven investovat na Ukrajině miliardu dolarů (27,5 miliardy korun), pokud investice podpoří i západní vlády. Řekl to rakouskému listu Der Standard.

Foto: , Reuters

George Soros

Článek

Evropská unie musí podle podnikatele a investora maďarského původu chránit Ukrajinu před agresí ruského prezidenta Vladimira Putina.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Válkou poničená a vyčerpaná země podle Sorose potřebuje 50 miliard eur, aby se postavila zase na nohy. On sám je připraven investovat miliardu dolarů do zemědělství a infrastrukturních projektů na Ukrajině.

Západ by podle něj měl Kyjevu pomoci. „Může Ukrajinu zatraktivnit investorům tím, že dá politické pojištění proti rizikům,“ prohlásil Soros a dodal, že investice by mohly mít podobu tzv. mezaninového financování za úroků podobných jako v EU, kde se blíží nule. Západ by se podle miliardáře neměl k Ukrajině chovat jako k Řecku.

Při mezaninovém financování investor často získává záruky v podobě práva na obchodní podíl či na akcie v rizikovém podniku, do něhož vloží peníze.

Soros v rozhovoru připustil, že očekává zisk, když uvedl, že neexistují „vlídní investoři“.

Na pokraji bankrotu

Ukrajina je na pokraji bankrotu. Její veřejný dluh se letos zřejmě vyšplhá na 94 procent výše HDP. To podle očekávání poklesne o 7,6 procenta.

Jak upozornila agentura AFP, investiční analytici ze společnosti ICU očekávají ekonomický růst až v roce 2017.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám