Hlavní obsah

Sníh zkomplikoval dopravu v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sníh pokryl velkou část Evropy. Způsobuje výpadky proudu a především komplikuje dopravu. Na zasněžených zledovatělých silnicích dochází k řadě nehod. V Sasku muselo mnoho řidičů strávit noc na silnici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Německo pod sněhemVideo: Reuters

 
Článek

Sníh a led uvěznily stovky lidí přes noc na dálnici u Saské Kamenice. Ta zůstala pro záchranáře nepřístupná po dobu více než šesti hodin. Podle úterních policejních informací dosáhla fronta zablokovaných vozidel až 20 kilometrů. Místa nehod se sice v pondělí pozdě večer podařilo zprovoznit, pak ale začalo znovu sněžit a auta opět uvízla. V zácpě zůstaly uvězněny i tři sněhové pluhy, informovala agentura DPA.

Někteří řidiči museli strávit v zácpě až deset hodin a docházel jim benzín. Dobrovolní pomocníci rozdávali lidem v autech čaj, přikrývky a vodu. Provoz na dálnici se rozjel teprve v úterý ráno.

Silné sněžení způsobovalo velké problémy na silnicích i v dalších oblastech Německa. Četné nehody registrovala policie v Hamburku, Šlesvicku-Hoštýnsku a Bádensko-Württembersku. Tam se v okolí Heidelbergu jen díky stopám ve sněhu podařilo po několika hodinách nalézt promrzlého psychicky nemocného muže, který utekl po hádce se svým ošetřovatelem.

Rakousko zavalil sníh

Za hustého sněžení havaroval v Rakousku autobus s německými důchodci. Při kolizi s nákladním autem bylo zraněno 19 turistů a průvodkyně.

Foto: ČTK/AP

Odstraňování sněhu z chodníku v rakouském Loferu u Salcburku

V některých částech Rakouska napadlo v pondělí až 60 centimetrů sněhu. Lavinové nebezpečí je vysoké především ve spolkové zemi Vorarlbersku. Tamní centrála horské služby zvýšila varování před lavinami na čtvrtý z pěti stupňů.

Okolí Kyjeva bez proudu

Výpadek elektřiny postihl znovu asi 200 míst v oblasti kolem ukrajinského Kyjeva. Napadlo tam zhruba půl metru nového sněhu, což spolu se zledovatělými vozovkami způsobilo ve městě dopravní chaos. Pod tíhou sněhu spadlo v ukrajinské metropoli také mnoho stromů.

Problémy způsobovaly přívaly sněhu i v některých zemích na západě Balkánu. V černohorské metropoli Podgorici musel být zastaven provoz letiště, na severu země byla uzavřena řada silnic. Po víkendových problémech způsobených prvním sněžením zakázaly srbské úřady dočasně vjezd nákladních vozidel do země. Zákaz potrvá podle rozhlasové a televizní stanice B-92 do doby, než budou opět sjízdné silnice.

Problémy působil sníh kamionům rovněž v Makedonii. Na jihu Bosny bylo přerušeno zásobování elektřinou v mnoha lokalitách.

Reklama

Výběr článků

Načítám