Hlavní obsah

Smrt Slovenky může durynského premiéra připravit o kariéru

BERLÍN

Neumyslné zabití Slovenky při lyžování v rakouských Alpách může ukončit politickou kariéru předsedy zemské vlády německé spolkové země Durynsko Dietera Althause. Matka čtyř dětí po srážce s Althausem zemřela a politik skončil v nemocnici s těžkým poraněním lebky. Vyšetřovatelé nyní zkoumají, zda Althaus neporušil předpisy.

Foto: Stringer/Files , Reuters

Dieter Althaus

Článek

Německé státní zastupitelství případ vyšetřuje jako možné zabití z nedbalosti. Pokud by se prokázalo, že premiér jel úmyslně v nesprávném směru, hrozilo by mu až dvouleté vězení. To by pro něj znamenalo konec politické kariéry, neboť podle německého trestního práva nesmí veřejný úřad zastávat osoba, jež byla odsouzena na rok vězení a více.

Althaus je přitom znovu hlavním kandidátem Křesťanskodemokratické unie (CDU) na zemského premiéra ve volbách 30. srpna.

Padesátiletý Althaus se sice už o víkendu probudil z umělého spánku, podle lékařů si ale zatím nevzpomíná ani na samotné neštěstí, ani na několik dní před ním.

Spekulace o tom, že Althaus v místě křížení dvou sjezdovek v lyžařské oblasti Riesneralm nedodržel předpisy, rozvířil magazín Der Spiegel. Konzervativní regionální politik, který je pokládán za spojence německé kancléřky Angely Merkelové, podle časopisu srazil lyžařku mimo vymezenou dráhu, kudy měl najet na sjezdovku nižšího stupně náročnosti. Jel prý příliš rychle.

Jedenačtyřicetiletá Slovenka žila dva roky v USA, na dovolené na horách byla se svým rakouským manželem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám